PORILAISUUDEN NÄKYMINEN ASUNTOMESSUILLA 2018

PORILAISUUDEN NÄKYMINEN ASUNTOMESSUILLA 2018

Asuntomessuja on järjestetty Suomessa eri paikkakunnilla jo vuodesta 1970 lähtien. Tänä vuonna messut järjestettiin Porissa, ja halusin erityisesti nähdä, miten porilainen yrittäjyys, porilaiset toimijat ja porilaisuus yleensäkin näkyivät asuntomessuilla ja messukohteiden sisustamisessa.

Muotitavaratalo Ratsula

Ainoa minulle ennalta tuttu myymälä Porissa on Muotitavaratalo Ratsula. Sen tuotteita oli asuntomessuilla esillä mm. kohteissa 3, 7, 22, 24 ja 28. Enkä tarkoita nyt muotivaatteita, sillä Ratsulassa on kokonainen kerros omistettu sisustustuotteille. Tänä päivänä Muotitavaratalo Ratsula on yksityisistä vaatekaupoista toiseksi suurin Suomessa. Kahdessa kerroksessa on naisten muotivaatteita, yhdessä miesten, ja pohjakerroksessa sisustustavaroita, mm. hyvä edustus Marimekon, Gantin ja Lexingtonin piensisustusta.


Kohteen 28 Villa Poiju kylpyhuoneessa oli Ratsulan toimittamia Marimekon tekstiilejä.

Ratsulan sisustussuunnittelija Carla Björndahl oli suunnitellut kohteen 24b As Oy Porin Villa Sun sisustuksen. Vuodevaatteet, torkkupeitot, päiväpeitot, sisustustyynyt, pyyhkeet, kylpytakit ja -tossut olivat kaikki Ratsulan valikoimista. Vaaleat huonekalut, marmoripinnat ja messinki yhdistettynä pastellisävyihin muodostivat ihanan harmoonisen sisustuksen.


Kohde 24b, päämakuuhuone.


Kohde 24b, toinen makuuhuone, joka toimisi vaikkapa vierashuoneena.


Kohde 24b, WC.

Kohde 24b. Korkean olohuoneen sohva on Porin Vaihtokalusteesta, tekstiilit sohvalla Gantin ja Lexingtonin mallistoa Muotitavaratalo Ratsulasta.

Sisustussuunnittelijoita

Peräti kaksitoista asuntomessukohteiden sisustussuunnittelijoista oli Porista tai sen naapurikunnasta, muutamat heistä olivat suunnitelleet pari-kolmekin kohdetta. Porilaista näkemystä oli siis lähes joka toisessa messukodissa.


Kohteen 10 Pori Energia Valovoima sisustussuunnittelusta olivat vastanneet porilaiset Jenni Ahtiainen, gTIE, ja Susanna Viertola, Interiör Susanna Viertola. Kaikki irtokalusteet olivat Porin Kalustetalosta. Kuvassa kauniit tammirunkoiset mustalla nahalla verhoillut Focus-lepotuolit, joiden valmistaja on Bröderna Anderssons Möbler.

Huonekalu- ja sisustusliikkeitä

Porissa sijaitsee kaksi suurempaa huonekaluliikettä, joista Porin Kalustetalo on toinen. Se tarjoaa 1200:n neliömetrin liikkeessään ja verkkokaupassa laadukkaimpia koti- ja ulkomaisia designtuotteita. 37:n vuoden kokemuksella ovat edustettuina kaikki tunnetuimmat brändit, eikä niitä tarvitse lähteä hakemaan Poria kauempaa. Porin Kalustetalo oli näyttävästi esillä messualueen kohteissa 3, 10 ja 13.


Oheiskohde As Oy Porin Otso. Ruokailutilan Artek-juliste, Jalo-ruokapöytä ja Jazz-tuolit olivat Porin Kalustetalosta.

Toinen porilainen huonekaluliike, Porin Vaihtokaluste, on 44-vuotias perheyritys. Kivijalkamyymälässä on 7000 neliömetriä ja lisäksi toimii verkkokauppa. Liike maahantuo persoonallisia kalusteita maailmalta. Porin Vaihtokalusteen huonekaluja oli messukohteissa 10, 14, 22a, 23, 24a ja 24b.


Kohde 24a As Oy Porin Villa Sun. Perheelle oli alusta alkaen selvää, että heidän kodistaan tulisi juuri heidän näköisensä. Siellä olisi paljon sellaisia kalusteita ja yksityiskohtia, joita ei muilla Suomessa ole. Kaikki lähti liikkeelle Porin Vaihtokalusteesta löytyneestä muhkeasta, aniliininahkaisesta Emotions Baltimore -sohvasta. Espanjalaiset Jazz-valaisimet olohuoneen katossa ja seinällä ovat messinkiä, ja todella erikoiset. Modernit tyylikkäät sähkörullaverhot ja kaihtimet tähän kohteeseen oli toimittanut Ulvilan Kaihdin Oy.

Monien messukohteiden sisustus oli viimeistelty porilaisten sisustusliikkeiden pientuotteilla ja tekstiileillä: Sisustus Deconella (kohde 3), Sisustus Sagan (kohteet 6, 27a ja 27b) ja Sisustus Mokka Oy (kohteet 11, 13 ja 33).

Keittiökalusteita

Porin Keittiökeskus Oy oli toimittanut messuille kaksi täysin eri tyylistä keittiötä.


Korjausrakennuskohteen 16 Bunkkeri valkoinen vanhaan tyyliin sopiva, modernein toiminnoin varustettu keittiö mustine kodinkoneineen.


Kierrätystavaroilla sisustetun kohteen 19 Villa Karhu tummanharmaa moderni keittiö.

Porilaisia taiteilijoita

Taide on yksi näkyvimmistä sisustuselementeistä, jolla eri vuosien ja paikkakuntien asuntomessut eroavat toisistaan. Porin asuntomessuilla 2018 oli runsaasti erilaisia taideteoksia, joiden tekijöinä monipuolinen kattaus taiteilijoita eri puolilta Suomea. Kohteen 3 As Oy Porin Jokisimpukka autotalleihin oli pystytetty kahdeksan kotimaisen naistaiteilijan näyttely.


Taiteilijatallissa kohteessa 3 oli mm. porilaisen Raija Kuisman taidetta.


Porilainen “muija” Jenni Ahtiainen, gTIE, oli suunnitellut kohteeseen 10 Pori Energia Valovoima mm. tämän kauniin akryylivalaisimen, jonka nimi on “Muoto”.


Kohteen 13 Talo Lintula eteisessä taloon tulijaa tervehti tämä Marjo Heinon maalaama taulu “Vuoret ja heijastukset”.


Ulkoalueella aivan kohteen 3 vieressä sijaitsee porilaisen Mirja Vallinojan Aurinkolähde-niminen vesiaiheinen videotaideteos.

Porin kaupungista oli inspiroiduttu kohteen 19 Villa Karhu tapetissa sekä taideteoksissa kohteissa 12 Sievitalo Kultakoivu 187, kohteessa 14 Goto Gloria ja kohteessa 28 Villa Poiju.


Kohde 17 Pilke Tiedepäiväkoti Välke. Taideteoksen nimi on “Hurjaa, hurjaa, lennetään” ja se oli toteutettu Porin lastenkulttuurikeskuksen Vauvojen värikylpy -työpajoissa.

Lisää porilaisuutta

Monia muitakin porilaisia toimijoita oli ollut osallisena näiden asuntomessujen sisustamisessa. Mainittakoon Mäntykaluste Nikkonen (kohde 13), Puutyö Salonen (kohde 28), Kävis – Porin keskusta-alueen yritykset (kohde 7), Antti Airio Oy (kohteet 7, 11, 13, 14 ja 26), Antin Kukka (kohteet 14 ja 19), Tapetit.fi (kohteet 18 ja 19) ja Kangaskauppa Nuikkinen Oy (kohteet 1, 3 ja 26).

Jo avajaispäivänä kolmannen polven porilainen, rouva Jenni Haukio, puhui kauniisti erityisesti kodin ja kotipaikkakunnan merkityksestä elämän keskuspaikkana, turvasatamana ja tukikohtana.
”Asumisen tulevaisuus on täällä Karjarannassa kaikkien tutustuttavana, tarkasteltavana ja inspiraation lähteenä – malliesimerkkinä niistä rakentamisen ja asumisen nykyteknologioista, jotka tekevät arjestamme vaivattomampaa ja elämänmuodostamme kestävämpää”.

Olen lukenut joistakin blogeista mutinaa siitä, ettei Porin asuntomessuilla ollut tarpeeksi uutta tai yllättävää. Olen asiasta eri mieltä, sillä tämänkin vuoden tapahtumalla oli omat erityispiirteensä niin alueena kuin sisustuksellisestikin. Ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa messualueelle rakennettiin palveluasumista senioreille ja ensimmäistä kertaa kohteiden joukossa oli korjausrakennuskohde. Kaupunkimaista ruutukaavaa ei ole aikaisemmin messurakentamisessa sovellettu. Porilaiset toimijat ja yrittäjät olivat panneet parastaan leveällä rintamalla, ja jättäneet puumerkkinsä Karjarantaan. Porilaisuus saa, ja sen pitääkin näkyä asuntomessuilla, jotka pidetään Porissa.

Marja

0 Comments