ASUNTOMESSUT 2018 – MITÄ JÄI MIELEEN

ASUNTOMESSUT 2018 – MITÄ JÄI MIELEEN

Kesän 2018 helteet ovat ohi, ja niin ovat myös Porin Asuntomessut. Vaikka tämän kesän messukotien sisustukset olivatkin osittain vähän turhan tasapaksuja ja varovaisia varsinkin verrattuna viime vuoteen Mikkelissä, oli joukossa myös helmiä, jotka jäivät mieleen. Kaikkein mieleenpainuvimmista kohteista olen kirjoittanut oman erillisen bloginsa jo aiemmin. Tässä blogissa annan etusijan niille kohteille, joista en vielä ole julkaissut kuvia tai kirjoittanut.

Olohuoneet

Läheskään kaikissa olohuoneissa ei ollut perinteistä sohvaa. Daybed sopii mainiosti oleskelutilan istuimeksi, sillä se ei blokeeraa näkyvyyttä, ja olohuone pysyy avarana ja sisustus ilmavana. Pyöreät rahit ovat valloittaneet messukodit ja niiden olohuoneet. Eikä ihme, sillä ovathan rahit käteviä ja moneen käyttötarkoitukseen muuntautuvia huonekaluja. Lisäksi bongasin monta kaunista sohvapöytää, jotka eivät todellakaan olleet samasta muotista. Porin asuntomessujen sykähdyttävin olohuoneen sisustus oli mielestäni kohteessa 16 Bunkkeri, josta olen aiemmin kirjoittanut blogin täällä.

Kohde 18 OPn Kotoisa. Kuten kohteen nimikin kertoo, tämä oli Porin Asuntomessujen kotoisimpia olohuoneita. Taiten valitut värit seinässä ja matossa yhdessä puunväristen huonekalujen kanssa luovat kodikkaan tunnelman. Daybed korvaa sohvan eikä sohvapöytää ole ollenkaan. Lattiatyynyillä istuvat mieluiten lapset ja nuoret.

Kohde 21 Jokilammi. Yläkerrassa sijaitsevan olohuoneen kalusteissa näkyvät tämän vuoden trendit: konjakinvärinen nahka, sinapinkeltainen väri sisustustekstiileissä ja pyöreät rahit. Tämä olohuone ei ollut harmaan eri sävyin sisustettu harmoninen harmaa, värit tekevät siitä eloisan ja mieleen painuvan.

Makuuhuoneet

Makuuhuoneiden yöpöydät olivat enimmäkseen siroja, ja jotta pieni pöytäpinta ei kokonaan jäisi pöytävalaisimen jalan alle, valaisimet riippuivat katosta niiden yläpuolella. Sängynpäädyistä oli usein luovuttu, ja panostettu sen sijaan näyttävään makuuhuoneen päätyseinään.

Kohde 3 As Oy Porin Jokisimpukka. Kompaktin makuuhuoneen tunnelma on upea. Sängyn koossa ei ole pihistelty, ja taustaseinän tapetti P250301-4 K-raudasta on hieno.

Kohde 27b Solid House Kodit. Valtavirrasta poikkeava kaksiosainen sängynpääty ja puulaverisänky sopivat sisustukseen, joka on toteutettu luonnonmateriaalein. Huomaa myös erikoinen sisustustyyny sängyn päällä. Tässä makuuhuoneessa on pehmeä tunnelma johtuen hyvin viimeistellystä sisustuselementtien käytöstä.

Kohde 31 RTV-talo. Talon sisustuksessa on keskitytty erilaisten pintojen esittelyyn, ja tässä makuuhuoneessa sängynpäädyn virkaa toimittaa suurikukkainen romanttishenkinen tapetti.

Lastenhuoneet

Lastenhuoneissa näkyivät harrastukset, ja eritoten liikuntamahdollisuuksiin oli panostettu: ihan pienille oli liukumäkiä ja pallomeri, vähän isommille tytöille ruutuhyppelymatto, pojille puolapuut ja voimistelurenkaat.

Kohde 8 Jukkatalon Voima. Todella monessa lastenhuoneessa oli puolapuut.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187. Tässä lastenhuoneessa on ihana tunnelma katossänkyineen ja tähtitaivaineen. Seinämaalin värisävy on onnistunut valinta.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187. Vähän isomman lapsen, teini-ikäisen huone. Wau, mikä tapetti!

Kohde 25 Kodin Terra -talo. Pikkutytön vaaleanpunainen unelmahuone Timberwisen lattiaa myöten. Kissatarra seinässä oli 5-vuotiaan asukkaan toive, jonka sisustuksen suunnitellut Apulannan Sipe Santapukki toteutti.

Kohde 32 Villa Hohde. Tässä huoneessa asustavan pienen ihmisen ei tarvitse mankua Ruotsin laivoille pallomereen, sillä hänellä on huoneessaan ikioma sellainen. Tapetti miellyttää myös aikuisen silmää.

Työhuoneet, vierashuoneet, kirjastohuoneet

Useissa messukodeissa oli yksi makuuhuone, joka toimi yhdistettynä työ-, vieras- ja kirjastohuoneena.

Kohde 18 OPn Kotoisa. Kirjahyllyt on sijoitettu näppärästi katon rajaan. Idea on käytännöllinen varsinkin, jos neliöitä on vähän.

Kohde 22b Wienerberger JokiDuo. Tässä kakkosmakuuhuoneessa on vaikuttava musta-valkoinen tunnelma, ja mikä tapetti!

Kohde 23 Luoto. Työhuoneeseen sijoitettu daybed sopii mainiosti yöpyvän vieraan sängyksi.

Saunat

Joissakin taloissa oli erillinen pihasauna, jonka yhteydessä olevassa pukuhuoneessa oli mahdollisuus yövieraiden majoittamiseen. Pihasaunan tyyppinen ratkaisu oli kohteessa 18 OPn Kotoisa, jossa vilpolanakin toimiva kattoterassi erotti sauna- ja pukuhuoneosaston muista asuintiloista.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187. Musta sauna, vaaleat lauteet ja tyylikäs kiuas. Tunnelmaa ja kontrasteja, jotka vetosivat omaan sisustusmakuuni.

Kohde 14 Goto Gloria. Puoliympyrän muotoisen kiviröykkiön alta paljastui pihasauna, jonka tunnelma syntyy hienosta valaistuksesta.

Kohde 33 Dekotalo Villa Vaski. Tässä kohteessa on uljas Harvian sauna.

Pesuhuoneet, kylpyhuoneet, WC:t

Kohde 10 Pori Energia Valovoima. Tummat hohtavat laatat suihkutilassa ovat ylelliset.

Kohde 11 Talo Luvia. Pesuhuone kuin koru! Tyylikkäät laattavalinnat niin seinissä kuin lattiassakin.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187. Pesuhuoneessa erikoisella tavalla ladottu suuri musta seinälaatta. Suihkut ovat hienot ja seinään upotettu pesuainelokerikko on kätevä. Musta katto on rohkea veto, tykkään.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187. Tässä on mielestäni Porin asuntomessujen kaunein WC. Porrastetussa allastasossa on kansainvälistä meininkiä ja tapetti pehmentää sisustusta.

Kohde 14 Goto Gloria. Kullalle hohtavat allas, hana ja vetimet luovat luksusta WC:seen. Särmää sisustukseen tuo myös peili, joka on tavallisuudesta poiketen viisikulmainen.

Kohde 27a Solid House Kodit. Pesuhuoneen mustat suihkut harmaata seinää vasten ovat vaikuttava näky.

Terassikalusteet

Upeat terassit olivat pihan korvikkeena, ja niissä oli löhöämistuoleja ja ruokailumahdollisuus. Uima-allas, poreallas tai palju löytyi lähes jokaiselta terassilta joen läheisyydestä huolimatta. Grilli, joskus jopa kaksi kuului terassien vakiokalusteisiin.

Kohde 11 Talo Luvia. Tällä terassilla on kaikki tarpeellinen. Terassi on alueelle epätyypillisesti joen rannassa, vaikka talo onkin yksikerroksinen!

Kohde 18 OPn Kotoisa. Vilvoitteluterassi talon toisessa kerroksessa saunatilojen yhteydessä on viihtyisä suojainen keidas.

Kohde 23 Luoto. Osana suuren terassin kalustusta ovat auringon ottoon ja rentoutumiseen sopivat bambuiset tuolit. Minusta tämän kohteen terassi oli vuoden 2018 asuntomessujen kaunein ja toimivin.

Kohde 31 RTV-pintamateriaalitalo. Big Landmann Kamadogrilli. Tällaisia keraamisia hiiligrillejä oli muutamassa muussakin kohteessa, useimmiten suuren kaasugrillin rinnalla.

Muuta mielenkiintoista

Taide ja kasvit olivat Porin Asuntomessuilla merkittävässä roolissa. Viherkasveja oli paljon, ja niille oli erilaisia telineitä ja tasoja. Keittiöissä oli yrttiruukkuja ja parvekkeilla harjoitettiin hyötykasvien viljelyä.

Kohde 5 Herukka. Tästä kodista jäivät mieleen moninaiset lasitaideteokset.

Oheiskohde As Oy Porin Otso. Mustat takorautaiset lasiristikkoseinät ja -liukuovet löivät lopullisesti läpi Porin Asuntomessuilla 2018.

Skandinaaviselle sisustustyylille ominaisia valkoiseksi maalattuja seiniä ei enää ollut niin paljon kuin aiemmin. Pehmeillä harmaan sävyillä luodaan lämpimämpi tunnelma. Tapetit ovat kokeneet uuden nousun, varsinkin kasvi- lehti- ja kukkakuviolliset. Laminaattilattioita oli entistä vähemmän, puulattioita on tarjolla eri levyisinä lankkuina, kuvioparketteina ja vaikka minkä värisinä. Eikä hintakaan enää ole esteenä aidon puulattian hankinnalle.

Seuraavassa ja viimeisessä Porin Asuntomessuja koskevassa blogissa tarkastelen sisustuksen pieniä yksityiskohtia, joista voi ottaa vinkkiä omaan sisustamiseensa vähällä vaivalla ja edullisesti.

Marja

0 Comments