ENNAKKORETKI KOUVOLAN ASUNTOMESSUILLE – SISUSTUSRATKAISUJA

ENNAKKORETKI KOUVOLAN ASUNTOMESSUILLE – SISUSTUSRATKAISUJA

Pioneeripuisto on entistä Korian varuskunnan aluetta, missä pappani on kuulunut kantahenkilökuntaan. Kapiaisen poikana isäni on viettänyt lapsuutensa kasarmiympäristössä ja käynyt oppikoulun Kouvolassa. Näistä syistä kiinnostukseni Kouvolan Asuntomessuja kohtaan on entistä suurempi. Toukokuun 28. päivä oli ensimmäinen tilaisuuteni tutustua messualueeseen median ennakkoretkellä.

Taide-elämyksiä tarjolla


Kohde 14, Taide, on 131-neliöinen omakotitalo, jonka asukkaille taide on erityisasemassa sisustuselementtinä. Etenkin Johanna Oraksen kädenjälki näkyy tämän kodin sisustuksessa.

Kouvolan Asuntomessujen 33:sta kohteesta oli toukokuun lopulla avoinna mediaväelle vasta 22, sillä remontointi varsinkin korjausrakennuskohteissa oli vielä täydessä vauhdissa. Tällä kertaa tarkoituksena oli tutustua sisustusratkaisuihin, ja ennätin käydä noin joka toisessa avoinna olevista kohteista. Liekö sitten sattumaa, mutta ainakin käymissäni kohteissa oli huomattavan paljon taidetta esillä. Vielä on liian varhaista sanoa, tuleeko taide olemaan yksi tämän vuoden Asuntomessuja leimaava sisustuselementti.

Värit vyöryvät suomalaisiin koteihin

Suomen Asuntomessujen oman tutkimuksen mukaan peräti 76% suomalaisista ilmoittaa olevansa taitava sisustamaan asunnostaan viihtyisän ja itselleen mieluisan. Ilmankos sisustussuunnittelijoiden palveluja käytetään vieläkin liian varovaisesti. Asukasbarometrin tulokset kertovat, että suomalaisten suosituimmat sisustusvärit ovat valkoinen, harmaa, musta, ruskea ja beige. Valkoinen oli selvästi suosituin väri kaikissa ikäryhmissä. Muutama väri jakoi mielipiteitä: mustasta pitivät eniten 20-24 -vuotiaat, ja beigestä taas pidettiin eniten 65-75 -vuotiaiden keskuudessa. Toden totta, edellä mainituilla väreillä sisustettuja harmonisia koteja olemme aikaisempien vuosien Asuntomessuilla tottuneet näkemään paljon, ehkä kyllästymiseen asti. Tänä vuonna luvassa on myös rohkeata värien käyttöä.


Kohde 2, Designtalo Airon Neito. Ruokailutilassa on voimakkaan punaiset seinät. Asukkaat pitävät myös taideteoksista, niin tauluista kuin veistoksistakin.

Persoonallisia katseenvangitsijoita

On myönnettävä, että jos Asuntomessuilla näkee aina vain johtavien huonekaluliikkeiden kalustein sisustettuja koteja, ei niistä jää mitään mieleen. Kotien on oltava asukkaidensa näköisiä, kuvitteellisten tai oikeiden, muuten ne ovat vain asuntoja. Messukävijä kaipaa myös jotain erikoista ja mieleenpainuvaa. No nyt on erilaisia kohteita nähtävänä. Vierailemani kohteet erottuivat toisistaan ja jättivät selvän muistijäljen.


Kohde 23, Ainoakoti Villa Lande, kuvastaa täydellisesti tulevia asukkaitaan. Tässä 136-neliöisessä omakotitalossa on paljon esineitä, joita ei muilla näe. Esimerkkinä täytetty kukko ja kana keittiössä ja kuvassa näkyvä kynttilävalaisin ruokapöydän yläpuolella.

Kasvit ja eläimet vahvasti mukana


Kohde 32, Jukkatalo Aina. Olohuoneen seinänpätkä on tapetoitu suurikuvioisella kasviaiheisella tapetilla. Tässä haastetaan messuyleisöä, onko se liian rohkea? Minun mielestäni ei.


Kohde 32, Jukkatalo Aina. Tämän huoneen asukkaan, pienen pojan, täytyy pitää eläimistä, sillä huonehan on kuin eläintarha. Bongasin ainakin tiikerin, norsun, apinan, käärmeen ja pandakarhun. Tekstiilien kuvioissa näkyi myös leijona, seepra, kirahvi ja jaguaari.

Luonnonmateriaalit ja käden taidot kunniassa


Erityisen kauniit Annon puuvillamatot pistivät silmään kohteessa 21, Dekolaku. Talo oli päältäpäin musta kuin lakritsi, mutta sisustus oli hillityn vaalea muutamaa mustaa sisustuselementtiä lukuunottamatta.

Vaaleaa puuta näkyi monen kohteen paneloiduissa seinäpinnoissa ja rottinkipunoksen runsaassa käytössä huonekaluissa.


Kohde 22, Sievitalo Unto. Työhuoneessa on hillityn vihertävä seinämaali, jota vasten Ikean rottinkikaappi kauniisti piirtyy.


Kohde 22, Sievitalo Unto. Woodion kylpyamme on luonnonmateriaalista valmistettu. Seinillä marmorikuvioinen laatta ja katossa pistemäiset led-valaisimet kuin tähdet. Kaunis kokonaisuus.


Kohde 32, Jukkatalo Aina. Makuuhuoneen ikkunaa koristaa makramee-tyylinen verho. Kiva sisustusidea käsityötaitoiselle.

Käytännöllinen voi olla myös kaunista

Suomalaiset ovat ennen kaikkea toiminnallisuutta ja käytännöllisyyttä arvostavia sisustajia. Tämä käy ilmi Suomen Asuntomessujen teettämästä asukasbarometristä. Taitava sisustussuunnittelija löytää käytännöllisiä, mutta silti kauniita sisustusratkaisuja.


Kohde 32, Jukkatalo Aina, kätki sisäänsä erään kauneimmista makuuhuoneista, joita olen Asuntomessuilla nähnyt. Huoneen tummansiniset seinät loivat aivan erityisen tunnelman. Kuvan peili-naulakko-systeemi on käytännöllinen, ja samalla tavattoman kaunis. Tällaisen haluan ehdottomasti omaan kotiini.

Odotettavissa kesällä 2019

Kun Asuntomessut entisellä varuskunta-alueella avautuvat 12.7.2019 kuukauden ajaksi, on mahdollisuus nähdä vielä lisää. Kaikki 33 kohdetta tulevat olemaan silloin valmiiksi sisustettuja. Alueen erikoislaatuisuuden vuoksi korjausrakennuskohteita on enemmän kuin koskaan Asuntomessujen historiassa. Uusia omakotitaloja on 12 kpl. Lisäksi esitellään pari- ja rivitaloasuntoja ja muutama erikoiskohde, kuten Juureskellari, Tallisilta, Telia Älykoti, minitalot BVG ja Vuolas sekä Sydänsauna. Tervemenoa Asuntomessuille ensi kesänä!

Marja

0 Comments