TAIDE-ELÄMYKSIÄ JA VÄHÄN SISUSTUSTAKIN

TAIDE-ELÄMYKSIÄ JA VÄHÄN SISUSTUSTAKIN

Parin viime vuoden aikana olen Tallinnan matkoillani keskittynyt vanhan kaupungin länsipuolella sijaitsevaan Telliskiven alueeseen. Siellä on sisustajalle paljon nähtävää ja koettavaa: persoonallisia sisustusliikkeitä, paikallista käsityötä, lifestyle putiikkeja sekä kivoja kahviloita ja ravintoloita. Tänä vuonna alueelle avautui Fotografiska – Tukholmasta tuttu valokuvataiteen museo.

Valokuvataidetta Tallinnan Telliskivessä

Fotografiska-museolle ei olisi voinut parempaa paikkaa Tallinnasta löytyä kuin Telliskiven alueella sijaitseva vanha teollisuushalli. Sisääntulo pohjakerroksessa tarjoaa väljästi industriaaliseen tyyliin sisustetun kahvilan ja pienen myymälän.

Toisessa ja kolmannessa kerroksessa ovat kuluvan kesän päänäyttelyt.

Jimmy Nelson, Homage to Humanity, 20.6.-8.9.2019

Jimmy Nelson on ennen kaikkea kansojen kulttuuri-identiteettien kuvaaja. Näyttelyn kuvakertomus tuo kansat kaikkialta maapallolta yhteen. Realistisissa, tarkoissa värivalokuvissa on havaittavissa merkittävä yhteys luontoon ja kultturellisiin erilaisuuksiin eri kansakuntien välillä.

Pentti Sammallahti, Distant Land, 20.6.-25.8.2019

Pentti Sammallahden mustavalkoiset valokuvat sijoittuvat hänen kotikaupunkiinsa Helsinkiin, entiseen Neuvostoliittoon ja nykyiselle Venäjälle, Intiaan, Nepaliin, Turkkiin sekä Marokkoon. Hän on kuvannut metsiä, soita, erämaita, Suomen saaristoa ja Siperian tundraa. Usva, lumi tai pöly hallitsevat kuvia. Sammallahti dokumentoi, mutta samalla myös tutkii ja analysoi ihmisten, eläinten, maisemien ja luonnon välisiä yhteyksiä. Hän vangitsee taitavasti hetken, jota ei enää saa takaisin. Hänen valokuvissaan todellisuus ja fantasia yhdistyvät.

Anja Niemi, In Character, 20.6.-15.9.2019

Anja Niemi syntyi Norjassa, Oslossa, vuonna 1976. Hän on opiskellut Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Niemelle tyypillisiä aiheita ovat omakuvat erilaisissa ympäristöissä, joko eriskummallisissa asennoissa tai tuplattuna. Teeman nimi on “Darlene & Me”.

Toinen, lännen elokuvien inspiroima teema “She Could Have Been a Cowboy”, ilmenee esimerkiksi seuraavassa kuvassa.

Niemi kuvaa myös eteerisiä naishahmoja teemalla “The Woman Who Never Existed”.

Sisustus, arkkitehtuuri, näköala

Kävin myös kuudennessa kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa, jonka kattoterassilta on hienot näkymät eri puolille Tallinnaa.

Ravintolan sisustus on skandinaavista tyyliä, tietenkin, onhan Fotografiska alunperin Tukholmasta lähtenyt museokonsepti. Tuttuja design-huonekaluja niin sisätiloissa kuin kattoterassillakin.

Multimediaesitys Tallinnan vanhassa kaupungissa

Kirsikkana kakun päälle suuntasin kulkuni vanhaan kaupunkiin Helios Halliin, josta vihjeen antoi FB:n välityksellä ystäväni, kun jo olin saapunut Tallinnaan. Multimedianäyttely Monet2Klimt, tai kuten kadulla olevassa kyltissä luki “from Monet to Klimt through Van Gogh” esittelee yli 140 tunnettujen taiteilijoiden, Vincent van Goghin, Claude Monet’n ja Gustav Klimtin teosta elävin kolmiulotteisin kuvin hallia kiertävillä seinillä. Esitystä tukee upea, teoksiin täydellisesti sopiva musiikki. Oli ihanaa istua keskellä tätä taidepläjäystä 45:den minuutin ajan kuumana kesäpäivänä.

Hyvillä mielin muistelen onnistunutta matkaani Tallinnan taiteen äärelle. Jos nämä näyttelyt ovat vielä sinulta näkemättä, suosittelen lämpimästi. Matka Tallinnaan taittuu helposti ja nopeasti, eikä näihin näyttelyihin tarvinnut jonottaa.

Marja

0 Comments