ASUNTOMESSUT KOUVOLASSA 2019 – SALATUT KOHTEET

ASUNTOMESSUT KOUVOLASSA 2019 – SALATUT KOHTEET

Kun Deko-lehti kolahti postiluukusta heinäkuun alussa, kävin heti läpi Kouvolan Asuntomessujen virallisen messuluettelo-osuuden. Hämmästykseni oli suuri, kun kohteita on 33, ja vain 26 on luettelossa. Mitä oli tapahtunut luettelosta puuttuville seitsemälle kohteelle? Sitä lähdin uteliaana selvittämään avajaispäivää edeltävänä pressipäivänä. Raotanpa tässä nyt hiukan tuota salamyhkäisyyden verhoa.

Kohde 3, Talo Aito

Kaksikerroksisen suuren puutalon huoneistoala on 175 neliömetriä ja erillisen saunarakennuksen pinta-ala lisäksi 27 neliötä. Työt olivat vielä toukokuun 28. päivä niin pahasti kesken, ettei kohdetta avattu lehdistön ennakkoretkeläisille. Samasta syystä ei ilmeisesti sisustuskuviakaan Deko-lehteen saatu ajoissa. Mutta nyt oli onneksi valmista, sillä tämä kokonaisuus oli hulppea niin rakennuksena kuin sisustukseltaankin. Kahdelle asukkaalle ehkä turhankin iso talo.

Kohde 6, Muusikon Talo

Kiinnostava korjausrakentamiskohde on ollut vastatuulessa alusta asti. Muusikon taloksi valmistuva tiilirakennus on toiminut aikoinaan miehistösaunana ja leipomona. Vettä on tilassa roiskunut, eikä vesieristeitä yli sata vuotta sitten osattu rakentaa niin kuin nykyään. Vesivaurioita on korjattu kuukausitolkulla, eikä koko komeus ehtinyt valmiiksi messujen alkuun mennessä. Osa tiloista saatiin kuitenkin kesäkuun aikana jopa sisustettua, niin että sisustajallekin katsottavaa löytyy. Talo ei tosin ole viimeistelty edes sisustettujen tilojen osalta. Huomasin ainakin listojen puuttumista siellä täällä. Taloon muuttava asukas aikoo kuitenkin tarmokkaasti jatkaa remontointia ja muuttaa sisustettuun kotiinsa vuoden loppuun mennessä.

Ikkunalaudan syvyys kertoo seinien paksuudesta. Talon tuleva asukas kertoi, että alunperin 400 neliöinen talo supistuu paksujen seinien vuoksi noin 300:aan neliöön.

Osa talosta on vielä kuin pommin jäljiltä.

Kohde 10, Juureskellari

Juureskellari on rakennettu vuosina 1911-1912. Rakennus on toiminut perunakellarina, ja myöhemmin yleisenä varastotilana. Osaa rakennuksesta on käytetty myös ruumishuoneena – hui! Rakennuksessa on harjoitettu 1980-luvulla ilmakivääriammuntaa, ja viime vuosina siinä on toiminut kesäkahvila. Asuntomessuilla Juureskellarissa esiteltiin tiilen historiaa ja käyttöä Suomessa.

Kohde 11, Tallisilta

Kohteen 13 Talo Korean terassilta avautuu esteetön näkymä kohteeseen 11 Tallisillalle, joka on yksi messujen monista korjausrakennuskohteista.

Kohde 19, Vuolas Minitalo

Lähinnä luontomatkailuun tarkoitettu minitalo on rakennettu CLT:stä eli ristiinlaminoidusta massiivipuulevystä. Vuolas mallistoon kuuluu viisi erilaista taloa. Pioneeripuistossa oli esittelyssä Vuolas Luxus, sviitti lasikatolla. Tupakeittiön ja kylpyhuoneen sisältävä 22 neliöinen talo oli sisältä soma kuin leikkimökki. Varustelutaso henkii luksusta, mikä ilmenee mm. messinkisissä yksityiskohdissa.

Harvarivinen puurimoitus erottaa lavuaarin eteistilasta ja matala puoliseinämä muusta oleskelutilasta. Huurrelasisten liukuovien takana ovat WC-istuin ja erillinen suihkutila.

Seinän korkuiset ikkunat ja kattoikkuna päästävät luonnon lähelle.

Sisustus on pelkistetty, mutta kaikki hotellimaiseen yöpymiseen tarvittava talosta löytyy.

Pieneen eteiseen ei muuta mahdu.

Kohde 20, Sara talo

Sara talo on valmistettu CLT-levyistä avaimet käteen -periaatteella. Tässä energiatehokkaassa talossa on tupakeittiö ja sauna yhteensä 34 neliötä, ja lisätilana 12 neliön parvi, joka sijaitsee saunaosaston ja keittiökalusteiden yläpuolella. Tupa on korkeata tilaa. Messuille viime hetkellä tuodussa talossa oli kiintokalusteet paikoillaan, mutta muu sisustus puuttui kokonaan.

Kohde 24, Sydänsauna

Ulkoapäin Akvacolorilla tummaksi valtattu lamellihirrestä tehty 25 neliöinen rakennus sisältää saunan, pukuhuoneen, tuvan ja terassin. Sen on valmistanut Siekkelin puutyön puuseppä. Tällainen pieni saunamökki sopii tonttisi ensimmäiseksi vapaa-ajan rakennukseksi tai vaikka kaupunkipihaan.

Syy ja seuraus

Ja miksikähän nämä kohteet puuttuivat virallisesta messuluettelosta! No varmaankin siksi, että niitä ei oltu sisustettu vielä kuukautta ennen avajaisia, kun kuvaukset lehteen oli viimeistään tehtävä. Osa taloista ei ole ollut edes paikalla silloin, sillä ne on valmistettu muualla, ja siirretty paikoilleen toimitusvalmiina. Tavallaan oikein, että Dekon toimitus näpäytti näytteilleasettajia, sillä projektinhallinta ja aikataulussa pysyminen on tärkeää niin rakentamisessa kuin sisustamisessakin. Toisaalta väärin messukävijöitä kohtaan, joita nyt johdettiin harhaan. Mutta älkää siis antako virallisen messuluettelon hämätä. Mitään vähäpätöisiä kohteita luettelosta puuttuvat kohteet eivät ole, ne kyllä kannattaa käydä katsomassa.

Marja

0 Comments