VÄÄRIN SISUSTETTU

VÄÄRIN SISUSTETTU

Helsingin Sanomien torstai-liitteessä käsiteltiin helmikuussa kotihäpeää aiheuttavaa sisustusta otsikolla ”Väärin sisustettu”. En nyt puutu käsitteeseen kotihäpeä, sillä siitä kirjoitettiin Hesarin artikkelissa riittävän tyhjentävästi. Kirjoitus sai minut pikemminkin pohtimaan, mikä on väärin sisustamista, vai voiko ylipäätään sisustaa väärin.

Opiskellessani sisustussuunnittelua sain monesti kuulla kommentteja, kuten ”mitä opiskelemista siinä on, minäkin osaan”. Kuitenkin, jotta oikeasti välttäisi sisustusmokat, on alalla tapahtuvia muutoksia ja kehitystä seurattava jatkuvasti. Ympäristömuutokset, uudet designit ja trendit, puhumattakaan uusista materiaaleista ja valaistuksen mullistavista keksinnöistä vaikuttavat siihen, osaammeko sisustaa oikein.

Turvallisuus ennen kaikkea

Väärin tai huonosti voi sisustaa, jos ei osaa ottaa huomioon turvallisuutta. Sisustettaessa on aina huomioitava tilan käyttötarkoitus, ympäristö ja tilaa käyttävät henkilöt. On esimerkiksi huonekaluja, etenkin valaisimia, jotka eivät sovi lastenhuoneisiin, koska niihin liittyy tapaturmariski. On myös valaisimia ja materiaaleja, joiden käyttö märkätiloissa kuten kylpy- ja pesuhuoneissa ei ole turvallista. Aina, kun huonekalun tai pintamateriaalin valinta voi aiheuttaa haittaa terveydelle, sen valinta osaksi sisustusta on väärä.


Tämä huone on sisustettu lastenhuoneeksi. Minusta on ollut kyseenalaista valita sinne kiikkerä lattiavalaisin, olkoonkin, että se on sijoitettu nurkkaan.

Esimerkkejä huonosta sisustamisesta

Mikäli märkätilan lattialaatta on sileäpintainen ja liukas, on sen valinta tilaan ollut väärä. Kaakeleita ei pidä koskaan käyttää lattiapinnoitteena. Jos huonekalu estää pistorasian tai katkaisijan käytön, on syytä miettiä, onko sen paikka järkevin mahdollinen.


Harmittavan usein törmää hotellihuoneissa tällaisiin ratkaisuihin. Hotelleissa pistorasioita harvoin on tarpeeksi kahden ihmisen mobiililaitteiden lataamiselle, ei luulisi olevan varaa tuhlata niitä tällä tavalla. Sängynpääty oli pultattu seinään eikä sitä voinut siirtää.

Kun lieden tai jääkaapin läheisyydestä (mieluiten vierestä) puuttuu laskutila, on keittiösuunnittelu huonosti tehty. Jääkaapin oven tulee avautua laskutilaan päin, jotta käytettävyys olisi paras mahdollinen.

Valaisimen polttimo ei saa osua suoraan silmiin niin, että se häikäisee. Esimerkiksi makuuhuoneessa sängyn yläpuolella olevassa valaisimessa polttimo on suojattava varjostimen avulla sängyllä makaavan henkilön katseelta.

Kodin keskeisimmät kulkureitit on pidettävä vapaina ja väljinä, muuten huonekaluja on liikaa tai ne ovat liian suuria. Jos jokin huonekalu sijoitetaan niin, että se estää oven tai ikkunan avaamisen, on sen paikka väärä.


Harvoin näkee kylpyhuoneissa hyvin valaistua peiliä. Tässäkin kuvassa valaisinten oikea paikka ei ole peilin yläpuolella, vaan sivuilla peilin molemmin puolin. Parhaiten peilin edessä näkee meikata ja ajaa partansa, kun valo suunnataan kasvoihin joka puolelta peiliä.


Lapsiperheissä halutaan pesuhuoneeseen usein kaksi suihkua. Ne vaativat kuitenkin tilaa ympärilleen, sillä kuka nyt haluaisi suihkussa olla toisen tönittävänä tai saada päälleen viereisessä suihkussa olijan saippua- ja vesiroiskeet. Kuvan suihkut ovat mielestäni liian lähellä toisiaan. Olisi ollut järkevämpää asentaa vain yksi suihku näin ahtaaseen tilaan.


Näin matalalle sängylle on paikkansa. Se ei kuitenkaan ole iäkkäämpien ihmisten makuuhuoneessa, vaan nuorempien.

Useimmat ongelmat ovat ratkaistavissa. Jos oma mielikuvitus ei riitä, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.


Kodinhoitohuone. Taso on optimityökorkeudella muualla paitsi ikkunan kohdalla, jossa se on laskettu alemmas, jotta ikkuna saadaan avattua tarvittaessa.

Makuasioista ei kannata kiistellä

Joku pitää runsaasti ja värikkäästi sisustetusta kodista, joku toinen taas monokromaattisesta ja pelkitetysti sisustetusta. Onko kotisi sisustettu tyylikkäästi vai ei, sen päätät sinä itse. Nykyään on sallittua sekoitella eri sisustustyylejä keskenään. Kerrostettu sisustus, jossa on vanhaa ja uutta, on jopa trendikästä, ollut sitä jo muutaman vuoden ajan. Se, onko tyylien sekoitus tai kerrostaminen tehty hyvällä maulla, on loppujen lopuksi aika henkilökohtainen asia. Pääasia on, että asukas pitää itse sisustamastaan tilasta ja viihtyy siellä.


Itse en viihtyisi tässä makuuhuoneessa, koska Vita-kattovalaisin on varsinainen pölyn kerääjä. Näitä höyhenpalloja näkee tosi monissa kodeissa, joten jotkut näistäkin pitävät. He eivät varmastikaan kärsi pölyallergiasta tai sitten he siivoavat mielellään usein.


Vaatehuone makuuhuoneen yhteydessä. Lasiristikko-ovien takaa näkyvä vaatehuone herätti kovasti keskustelua puolesta ja vastaan Mikkelin asuntomessuilla. Jotkut olivat sitä mieltä, että vaatteiden tuli olla täydellisessä järjestyksessä, etteivät ne näkymisellään häiritsisi edes omaa silmää. Toisten mielestä ratkaisu oli hyvä, sillä kuka muu yksityisessä makuuhuoneessa kävisi vaatehuonetta tiirailemassa kuin asukkaat itse, jolloin ei sen järjestyksenkään niin väliä ole.

Jotain rotia sisustuksessa on hyvä olla

Kun itse toimin sisustussuunnittelijana, pidin aina mielessäni sisustussuunnittelun viisi E:tä: ergonomian, ekonomian, ekologian, etiikan ja estetiikan. Silloin minun oli helppo perustella asiakkaille ehdotukseni. Tiesin, että suunnitelmaani noudattamalla asiakkaan kodista tuli toimiva, turvallinen, ajaton, kukkarolle sopiva ja juuri kyseisen asiakkaan tarpeisiin ja makuun kaunis ja viihtyisä.


Korkea tila on haasteellinen sisustaa. Tässä tilassa yläosa on sisustajalta jäänyt huomiotta, ja katosta riippuva valaisin on mielestäni mittasuhteiltaan liian pieni, jotta tilan sisustus olisi tasapainoinen.


Mitähän tässä on ajettu takaa, kun massiivinen kerrossänky on sijoitettu tuohon, jossa se blokeeraa ikkunoista tulevan luonnonvalon. Viereistä seinää vasten olisi ollut hyvin tilaa.

Näinä poikkeuksellisina päivinä, kun korona-virus riehuu maailmalla, kotona vietetään entistä enemmän aikaa. Siksi siellä viihtymiseen kannattaa panostaa. Mikäli sisustus sisältää huonoja ratkaisuja toimivuuden tai turvallisuuden suhteen, ne kannattaa viimeistään nyt korjata. Eikä pahitteeksi olisi, jos kotona olisi myös jotain kaunista ja mieltä kohottavaa. Ei vaivuta synkkyyteen, huolehditaan fyysisestä kunnosta ja henkisestä tasapainosta. Ahdistuksen ja yksinäisyyden voittamiseen on monia keinoja, joita voi toteuttaa kotonakin.

Marja

0 Comments