ASUNTOMESSUT 2020 – SISUSTUSTYYLIEN HARMONIAA

ASUNTOMESSUT 2020 – SISUSTUSTYYLIEN HARMONIAA

Asuntomessut ovat aina olleet minulle ensisijaisesti sisustusinspiraation lähde. Kävin Tuusulan Asuntomessujen kaikissa kohteissa, osan ennakkoon lehdistöpäivänä ja loput heti messujen auettua yleisölle. Sisustukset eivät tyyliltään paljon poikenneet toisistaan, mutta paljon pieniä nyansseja niissä havaitsin. Tunnelma kohteissa oli kuitenkin aina erilainen.

Modernia sisustusta eri tavoin

Messutalojen vallitsevin sisustustyyli on moderni moninaisin vivahtein. Lähes kaikissa kohteissa on uudet kalusteet. Paljon on pohjoismaista designia, mutta myös itse tehtyjä uniikkeja huonekaluja. Puu on suosittu materiaali, ja enimmäkseen sitä on käytetty luonnollisen värisenä – tammea, bambua, rottinkia. Moderni tyyli voi olla pelkistettyä ja minimalistista tai runsasta ja boheemia. Siinä voi olla vaikutteita Välimeren maista, Japanista, Indonesiasta tai Kosovosta.

Skandinaavinen tyyli

Skandityylin yleisilme on vaalea ja kepeä. Siinä käytetään paljon vaaleaa puuta ja siroja, pehmeämuotoisia huonekaluja. Tekstiileissä suositaan luonnonmateriaaleja, ja viherkasveja on maltillisesti mukana luomassa kodikasta tunnelmaa. Tyypillisiä skandityylillä sisustettuja kohteita messualueella ovat kaikki Kastelli-talot: kohde 12 Kastelli Villa Hiili, kohde 15 Kastelli Kuori 125 ja kohde 21 Kastelli Kuori 115.


Kastelli Villa Hiili, olohuone. Sisustussuunnittelu Sanna Siik-Keskisarja.


Kastelli Kuori 125, kodinhoitohuone. Sisustussuunnittelu Sanna Siik-Keskisarja ja Annu Lahtinen.


Kastelli Kuori 115, lastenhuone. Sisustussuunnittelu Sanna Siik-Keskisarja ja Annu Lahtinen.

Skandityyli japanilaisella twistillä eli japandi

Trendigurut povaavat japandista uutta nousevaa tyylisuuntaa sisustuksessa. Tuusulassakin sitä oli jo nähtävänä, vaikkakin yllättävän vähän. Tyyli pohjaa edellä esiteltyyn skandityyliin, mutta siinä on selvästi havaittavissa japanilainen vähäeleisyys, minimalismi ja seesteisyys. Vaalean puun runsas käyttö ja virtaviivaisuus ovat tyylin muita ominaisuuksia. Tyypillisimmät japandityylin edustajat Tuusulan Asuntomessuilla ovat kohde 22 Townhouse Rokka, kohde 38 Finnlog Hetena ja kohde 41 Honka Huomen.


Townhouse Rokka, ruokailutila ja keittiö. Sisustussuunnittelu Design Paja Oy/Nordic Stories/Johanna Hernesniemi.


Finnlog Hetena, saunaosasto. Sisustussuunnittelu Iloa360/Heli Virtanen.


Honka Huomen, olohuone-ruokailu. Taustalla oikealla näkyy tummansinistä keittiötä. Sisustussuunnittelu Nionio Oy/Maru Hautala.

Skandityyliä muilla itämaisilla ja etelä-eurooppalaisilla höysteillä


Kohde 24, Omatalo Kulma. Sisustuksessa näkyy talon rouvan indonesialainen tausta. Makuuhuoneessa sängynpääty muodostuu indonesialaisista tuuletusikkunoiden ritilöistä. Tapetti on tumma, norsukuvioinen. Sisustuksen on suunnitellut Sasu’s Playhouse/Sasu Heikkilä.


Kohde 40, Illyria. Asukkaat ovat tuoneet mukanaan tuulahduksen Kosovosta. Päämakuuhuoneen näyttävä tapetti on Khroma, Wild Wallpaper, Wild snow WIL604 /RTV. Sisustuksen suunnittelu Isku Koti Oy.


Kohde 13, Designtalo Puro, sisustussuunnittelu Mikko Toppala. Olohuoneen minimalistisessa kalustuksessa näkyy etelä-eurooppalainen värimaailma. Voimakas terrakotta on talon sisustuksen punainen lanka.

Runsas Boho-sisustustyyli

Boheemin sisustustyylin ominaispiirteitä ovat runsaat luonnonmukaiset yksityiskohdat, puu, rottinki, juutti ja muut luonnonmateriaalit sekä runsas viherkasvien käyttö. Boho on kodikasta luonnonläheistä sisustamista. Tätä tyylisuuntaa näkyy Tuusulan Asuntomessuilla paljon. Linda Bakin suunnittelemat kohteet 16 Finnlamelli Linnamajuri ja 19 Sievitalo Kultakoivu, Katariina Leppilammen suunnittelema kohde 17 Talo Keuda ja Lotta Sydänmaan suunnittelema kohde 32 As Oy Tuusulan Metsänkuningas Oy edustavat tyypillisimmillään tätä tyylisuuntaa.


Finnlamelli Linnamajuri, olohuone.


Finnlamelli Linnamajuri, työhuoneen nurkkaus.


Sievitalo Kultakoivu, pesuhuone.


Talo Keuda, olohuone-ruokailutila-keittiö. Tässä kohteessa on paljon Keudan opiskelijoiden tekemiä uniikkeja sisustusratkaisuja. Jos haluat nähdä tavallisuudesta poikkeavaa, käy tässä kohteessa!

Loftmaista industriaalista tyyliä

Maskuliinista, rouheaa, väreinä mustaa ja ruskeaa, materiaaleina betonia, nahkaa ja metallia – siinä loft-tyylin tunnusmerkkejä. Vaikka korkeita olohuonetiloja on messuilla paljon, on tätä tyyliä vähemmän esillä. Sitä edustakoon Paritalo Veljesteco, kohde 4.


Päämakuuhuone, jonka yhteydessä tilava vaatehuone, Veljesteco 4b. Sisustuksen suunnittelu: tulevat asukkaat ja Suunnittelupalvelu Jennifer/Jenni Paakkari.

Uuden ja vanhan yhdistäminen

Muutamaan messukohteeseen on tuotu rakkaita esineitä, valaisimia tai huonekaluja entisestä kodista ja yhdistetty ne uusiin kalusteisiin.


Kohde 2a, Pikkupolku Retro. Paritalon toinen asunto on sisustettu retrotyyliin. Olohuoneen värikkään taulun alapuolella on vanha senkki. Sisustussuunnittelu: Sara Lindeblad.


Kohde 30, Jämerä Salmiakki. Päämakuuhuoneessa on vanha lipasto ja tekstiilit ovat Marimekkoa. Sisustuksen suunnittelu: tulevat asukkaat Anna ja John Hart.


Kohde 27a, Duplio Tynell on saanut nimensä siitä, että talon asukas on halunnut sisustukseen mukaan muutaman Paavo Tynellin valaisimen ja Helena Tynellin lasiesineistöä. Makuuhuoneen seinä- ja pöytävalaisimet ovat Tynellin uudistuotantoa. Kohteen sisustuksen on suunnitellut Studio Piitulainen/Sanna Piitulainen.

Modernin tyylin ilmentymiä on monia muitakin. Tässä blogissa on mahdotonta ottaa esille kaikkia. Kirjoitan Tuusulan Asuntomessuista vielä lisää jostakin toisesta näkökulmasta. Pyrin silloin ottamaan esille myös niitä kohteita, jotka nyt jäivät mainitsematta.

Marja

0 Comments