ASUNTOMESSUT 2020 – KIVEÄ JA LAATTAA ULKONA JA SISÄLLÄ

ASUNTOMESSUT 2020 – KIVEÄ JA LAATTAA ULKONA JA SISÄLLÄ

Tämän kesän Asuntomessut Tuusulassa tarjoavat vinkkejä asumiseen ehkä monipuolisemmin kuin koskaan. Esimerkiksi laattojen muotoja, kokoja, värejä ja ladontatapoja on käytetty innovatiivisesti, ja moni kohde jäikin mieleen mm. siitä syystä.

Pienet helppohoitoiset pihat

Asuntomessualue on tiiviisti pienille tonteille rakennettu kyläkaupunkiyhteisö. Vaatimattoman kokoiset ulkoalueet ovat helppohoitoisia: terassilautaa ja -laattaa, nurmikkoa, rajattuja puu-, pensas- ja kukkaistutuksia. Vastapainona pikkuruisille pihoille alueelle rakentuu laaja virkistysalue, jossa on mahdollisuus harrastaa erilaisia liikuntamuotoja, leikkiä ja viettää aikaa grillipaikan äärellä. Puistoon tulee myös viljelypalstoja ja kaikkien käytössä oleva hyötypuutarha. Taidettakaan ei sieltä tule puuttumaan. Puistosta on Asuntomessuille rakennettu valmiiksi neljä hehtaaria, ja se tulee myöhemmin laajenemaan 14,5:een hehtaariin.


Kohteessa 41 Kavalan harmaa liuskekivipiha yhdistyy kauniisti hirsitalon puuterassiin. Liuskekivistä tehtyjä etupihoja on messualueella useampia, ja ainakin minusta ne ovat viehättäviä.


Kohteessa 4 paritaloasuntojen välissä on Lammin harkoista muurattu ja Caisla Oy:n suurlaatoilla ja rappauksella päällystetty korkea kiviaita.

Kulkuväylillä on asfaltoinnin ohella paljon nupukivipäällystettä. Jalkakäytävät ovat hauskasti salmiakkikuvioiset ja erottuvat hyvin piha-alueista ja ajoneuvoille tarkoitetuista katuosuuksista.

Laatoitetut saniteettitilat

Laatta pitää pintansa WC-tilojen, suihku- ja pesuhuoneiden lattioissa ja seinissä. Takavuosien suosikkia mikrosementtiä näkyy vähemmän, mutta esimerkiksi kohteen 8 pikku-WC:n seinissä ja lattiassa sekä kodinhoitohuoneen lattiassa on käytetty Dekofloorin mikrosementtipinnoitetta. Kohteen 7 yläkerran saunan seinät ja katto sekä yläkerran kylpyhuoneen lattia, seinät ja katto ovat Decorativi mikrosementtiä.

Suurikokoisia suorakaiteen muotoisia laattoja on eniten. Kuusikulmaista hexagon-laattaa on myös paljon erivärisinä ja -kokoisina. Pääasiassa neutraaleja värejä valkoisesta tummanharmaaseen esitellään. Pintakuvioinnit ovat hillittyjä ja hienostuneita.

Marmorikuvioiset laatat ovat edelleen suosiossa ja ylellisen vaikutelman ne saniteettitiloihin luovatkin. Vaaleata marmorilaattaa on mm. kohteissa 3, 7 ja 40, joista viimeksi mainitussa kylpyhuoneen laatat ovat todella suuria, sillä ne ulottuvat saumattomasti lattiasta kattoon saakka. Tummaa marmorikuvioista laattaa on kätetty kohteissa 16 ja 25.


Kohteen 40 WC on kaunis kuin karamelli.

Marokkolaiset ja yksiväriset hexagonlaatat porskuttavat edelleen. Rinnalle on tullut paljon muutakin.


Kohde 17, kodinhoitohuone. Marokkolaishenkinen kuviolaatta keskellä tilan lattiaa on kuin siinä olisi matto.


Kohteen 17 peseytymistilassa on persoonallinen seinä.


Kohde 21, kodinhoitohuone. Kauniisti laatoitettu välitila.


Ehkä erikoisimmat saniteettitilat ovat kohteessa 6. Tämän esteettömäksi rakennetun kohteen peseytymistilan seinä on liuskekiveä, jossa on vihertäviä, harmahtavia ja ruskehtavia sävyjä . Enpä ole ennen nähnyt.

Kohteessa 30 laattoja on käytetty ennakkoluulottomasti, mitään tiettyä tyylisuuntaa ei ole orjallisesti seurattu.


Kahta täysin erityyppistä seinälaattaa on käytetty tässä kohteen 30 pikku-WC:ssä.


Kohteen 30 ylemmän kerroksen WC poikkeaa mustavalkoisella tyylillään täysin alakerran värikkäästä WC:stä.


Kohteen 30 pihasaunan pesuhuoneen seinälaatoituksessa on retrohenkeä.

Betonia ja laattaa oleskelutilojen lattioissa

Olemme tottuneet näkemään laatoitettuja lattiapintoja eteis- ja keittiötiloissa, koska laatat kestävät hyvin kosteutta ja kulutusta ja ovat lisäksi helppoja siivota. Asuntomessukohteissa olohuone, ruokailutila ja keittiö ovat usein yhtenäistä oleskelutilaa, ja niinpä nämä kestävät ja helppohoitoiset lattiamateriaalit ovat levinneet sinnekin. Kohteen 7 alakerran olohuone-ruokailutila-keittiön lattia on vaaleata marmoripintaista suurlaattaa, kun taas kohteen 25 olohuone-ruokailutila-keittiön lattia on Värisilmän tummaa Ghost-laattaa. Kohteen 38 oleskelutiloihin on valittu betonilattia.

Sohvapöydät ja työtasot

Marmorisia pöydän kansia voit bongata kohteissa 3, 4, 12 ja 15. Cosentino Finland Oy on toimittanut laadukkaita Dekton-tasoja yli kymmeneen tämänvuotiseen asuntomessukohteeseen. Hienoja kuviopintoja ja tyylikkäitä värejä löytyy näistä tasoista, jotka soveltuvat niin keittiöihin kuin kodinhoitohuoneisiin ja kylpyhuoneisiinkin.


Kohteen 38 keittiöön on valittu Cosentinon Dekton Laurent taso ja välitila.

Kohde 26 Terratinta-talo Puustellin Helmi

Aivan oman lukunsa ansaitsee kohde 26, joka on oikea aarreaitta laattaideoita etsivälle. Tämän paritalon asuntojen yhteenlaskettu pinta-ala on vajaat 200 neliötä, mutta laattapintaa löytyy noin 600 neliötä. Siinä on laatoitettu lattian lisäksi runsaasti seinäpintaa, jopa saunan seinää. Myös porrasaskelmat, seinäreliefit, sängynpäädyt, kylpyhuoneen allaskaluste ja pyyhekuivain ovat laattaa. Italialaisen Terratintan laadukkaat laatat todella taipuvat moneen.


Kohde 26a. Ensinäkemältä ei uskoisi, että taustaseinällä ei olekaan tapettia vaan laattaa. Millaisiin tiloihin itse laittaisin tapetin sijaan laattaseinän? Ehkä se olisi ollut hyväkin ratkaisu aikoinaan lapsuuden kodissani, kun pikkuveljeni kanssa heittelimme appelsiinia olohuoneessa. Minä mämmikoura en saanut appelsiinista koppia, ja se mäjähti olohuoneen tapettiin jättäen ruman jäljen. Laatasta olisi ollut helppo siivota appelsiinin jäljet. Eipä silti, olohuone ei ole paikka lasten leikeille.


Kohde 26a. Keittiön lattiaan on asennettu kahta erityylistä laattaa. Ratkaisu jakoi messukävijöiden mielipiteitä. Minusta tuo näytti ihan matolta, eikä lainkaan häirinnyt sisustussilmääni. Kuviolaattaa oli myös keittiön välitila ja seinä kaapiston yläpuolella kattoon asti. Kokonaan puunvärisen keittiön parina erittäin hyvä ratkaisu.


Kohde 26a. Olohuoneen Kos Vit Freccia Mosaic 3D -seinäreliefi on kuin suurta kuvioneuletta.


Kohde 26b. Kylpyhuoneen Sartoria Artigiana Le Conchiglie -simpukkalaatat ovat kauniita kuin korut.


Kohde 26b. Sängynpääty Terratinta Nodi Libeccio Chevron Mosaic + tammilista. Artikkelikuvassa kohteen 26a kukkakuvioinen sängynpääty, sekin on laattaa.

Kaikuuko laatoitetussa tilassa?

Millainen on laatoitetun tilan akustiikka? Jos tila on pieni, kuten sauna, kylpyhuone tai WC, kaikumista tuskin huomaa. Korkeissa, avarissa tiloissa kannattaa kaikua vaimentaa, keinoja on monia. Puupinnat, kolmiulotteisuus, akustiikkataulut, nestemäinen kangastapetti ja runsas tekstiilien käyttö ovat suositeltavia, jos kivi- tai laattapintaa on paljon. Kaikumisen takia ei laattoja kuitenkaan kannata jättää hankkimatta. Kestävinä ja kätevinä siivota ne helpottavat nykypäivän hektistä elämää. Valikoimaa riittää ja sitäpaitsi laatat ovat myös kauniita.

Marja

0 Comments