MATTO VAIHTUI VAALEAAN

MATTO VAIHTUI VAALEAAN

Kun sisustusvimma iskee, projekti etenee kuin juna. Yksi vaunu ei riitä, junaan tarvitaan aina vaan lisää vaunuja. Artekin jakkaroiden jälkeen olohuoneemme ilme raikastui uuden maton myötä.

Marokkolaistyyli valloittaa

Marokkolaiset lampaanvillasta valmistetut Beni Ouarain -matot tulivat rymisten suomalaisten koteihin 2010-luvun alkupuolella. Niitä näkyi sisustuslehtien sivuilla ja blogeissa. Ajattelin, että siinäpä matto, joka täyttää kriteerini: villasta valmistettu, hillityllä geometrisella kuviolla somistettu mustavalkoinen matto. Hiukan arvelutti, olisiko nukka liiankin pitkä. Vielä enemmän arvelutti kuitenkin korkea hinta. Asia jäi silloin hautumaan. Paljon on tyyliä kopioitukin, toiset huonommalla, toiset paremmalla menestyksellä. Jälkimmäistä edustaa Elloksen Tanger-matto.

Tanger-matto Ellokselta

Suosin mielelläni matoissa luonnonmateriaaleja. Varsinkin villa on kestävä, helppohoitoinen, luonnostaan likaa hylkivänä suosikkini. Joskus on tehtävä kompromissi materiaalivalinnoissakin. Kun kaikki näkökohdat punnitaan ja vaakakuppi painuu keinokuidun puoleen, valinta on perusteltu. Niinkuin entisellä esimiehelläni oli tapana sanoa ”kyllä tässä tapauksessa”.

Aito marokkolainen villamatto olisi luonnonmateriaalinsa puolesta ollut laadullisesti varma valinta. Se olisi kestänyt vuosikymmeniä, joten sen ulkonäköön kyllästyminen ei olisi tullut kyseeseen. Aito matto käsinsolmittuna on aina uniikki kappale, eli värisävyt pitäisi nähdä luonnossa, mielellään vielä sovitettuna omassa kodissa. Aidon Beni Ouarain -maton hinta on noin kymmenkertainen Elloksen Tanger-mattoon verrattuna. Edullisempaa mattoa ei tarvitse katsella kymmeniä vuosia, hinta on haukuttu muutamassa vuodessa. Niinpä valinta aidon ja keinokuituisen maton välillä oli suhteellisen helppo. Pieni alennus vauhditti tekemään päätöksen juuri nyt, samoin se, että entinen nukkamatto kelpasi tyttärelleni, joten siitä ei aiheutunut varastointiongelmaa.

Tanger-matto on vaalea ryijymatto, jonka nukan korkeus on noin 3 cm. Tiivis ja paksu nukka on polypropeenia ja meille hankitussa matossa on harmaa kuvio luonnonvalkoisella pohjalla. Valitsin maton saman kokoisena kuin entinenkin matto eli 160×230 cm. Matto on Ruotsissa suunniteltu, Belgiassa valmistettu, ja se on saanut paljon kehuja hinta-laatu -suhteestaan. Olen sen jopa nähnyt luonnossa ystäväni kotona, joten verkosta tilaaminen ei ollut kovin suuri riski.

Tumma vaihtuu vaaleaan

En ole sitä tyyppiä, joka sisustaa valtavirtojen mukaan ja toisten perässä. Sisustushankintoja teen hitaasti ja harkiten. Kun edellisen mustanpuhuvan nukkamaton hankin olohuoneeseen se oli tarkoitettu väliaikaisratkaisuksi, koska sitä oikeaa ei tahtonut löytyä. Entiseen avaraan ja valoisaan olohuoneeseen se sopi hyvin. Täällä, uudessa kodissa on hiukan pienempi olohuone eikä luonnonvaloakaan tule kuin yhdestä suunnasta. Niinpä olen ne vuodet, jotka olemme tässä kodissa asuneet, harkinnut vaaleampaa mattoa olohuoneeseemme.


Tässä kuvassa vanha matto.


Vaalea matto ja olohuoneen valoisampi ilme.

Matto on hallitseva elementti sisustuksessa, pinta-alaltaan verhojen ohella kodin suurimpia sisustustekstiilejä. Se muuttaa koko tilan ilmeen aivan toisenlaiseksi. Ero voi olla kuin yöllä ja päivällä. Jos entinen olohuoneemme oli yö, nykyinen olkoon päivä.

Marja

0 Comments