ASUNTOMESSUT NAANTALISSA – ENNAKKONÄKYMIÄ

ASUNTOMESSUT NAANTALISSA – ENNAKKONÄKYMIÄ

Tänä vuonna Asuntomessut järjestetään Naantalissa Luonnonmaalla aivan Kultaranta Golfin naapurissa. Pääsin tutustumaan alueeseen ja sinne rakentuviin taloihin ennakkoon mediapäivänä 19.5., lähes kaksi kuukautta ennen kuin messuportit avautuvat yleisölle. Rakentajat ovat ahkeroineet, ja valmista tulee monissa kohteissa reilusti etuajassa.

Talot ja pihat

Ensivaikutelmani toi mieleeni viiden vuoden takaiset Mikkelin Asuntomessut. Naantalissa, kuten Mikkelissäkin, alue sijaitsee veden äärellä kaupungin kyljessä, ja rakentaminen on tehty luontoa kunnioittaen. Yhtään puuta ei ole tarpeettomasti kaadettu. Itse asiassa nurmikkopihoja ei näillä messuilla ole lainkaan, vaan terassialueiden ja etupihojen puupintoja ja kiveyksiä lukuunottamatta alueelle tyypilliset mäntymetsä, kuntta ja kalliot ympäröivät kaikkia taloja. Jokaisesta asunnosta on näkymät joko merelle tai mäntymetsään, eivätkä naapureiden ikkunat ole vastakkain.

Asuntomessualueella on 22 omakoti- tai erillistaloa, kolme loma-asuntoa + yksi erillinen saunarakennus, viisi rivitalokohdetta, joista yksi on saunarivitalo, ja viisi paritalokohdetta. Suurin osa taloista on yksikerroksisia (19 kpl) ja hirsi- tai puutaloja (32 kpl). Kohteet 8, 19, 23 ja 28 ovat kivitaloja. Erityishuomion ansaitsee CLT:stä rakennettu Suomen ensimmäinen saunarivitalo, kohde 18b. Puutalojen rakentajina tunnetut Jukkatalo (kohde 5) ja Kastelli-talot (kohde 7) tuovat Asuntomessuille ensimmäistä kertaa hirsistä rakennetut talot.


Kohde 4 Auma. Tässä Kannustalon aumakattoisessa pientalossa koko takapihan puoleinen seinä on lasia.

Lämmönlähteet

Energiantuotannossa Naantalin asuntomessualue on edelläkävijä, sillä sinne rakentuu oma aurinkovoimala. Voimala koostuu aurinkopaneeleista, jotka kaksipuolisuutensa ansiosta tuottavat energiaa myös talvella lumipeitteestä huolimatta. Useissa kohteissa yhtenä energian lähteenä onkin aurinkoenergia.

Suomalaiseen elämäntapaan kuuluvat saunat, ja niitä on lähes kaikissa kohteissa. Edellä jo mainitsin saunarivitalon, joka sijaitsee meren rannassa ja koostuu neljästä piensaunasta.


Kohde 33 Lounatuulen Löyly. Tähän erillisrakennukseen kuuluu myös saunatupa. Saunan tummat piilutetut seinät tekevät tästä saunasta tunnelmallisen. Kohteissa 32a ja 32b ei ole omaa saunaa, sillä kohde 33 on tarkoitettu näiden rivitalokotien yhteiskäyttöön.

Saunoissa on erilaisia lauderatkaisuja, mm. leijuvat lauteet. Avaruutta useimpiin saunaosastoihin on saatu erottamalla sauna pesutiloista lasiseinällä.

Takat eivät aina ole vain tunnelmaa luovia sisustuselementtejä, vaan ne voivat toimia myös lämmönlähteinä.


Kohde 12 Talo Pukkila. Kun näin tämän takan, ajattelin, että siinä on näiden messujen komein takka. Tosin en ollut vielä nähnyt puoliakaan kohteista siihen mennessä. Eli sanotaan sitten, että yksi upeimmista takoista: tummanvihreä pinnoite, jossa pieniä kullanhohtoisia hippuja. Katseenvangitsija todella.


Kohde 3 Honka Haiku. Takka voi sijaita muuallakin kuin olohuoneessa. Tässä talon spa-osasto saa lisäviihtyvyyttä Woodion mustan ammeen viereen sijoitetusta takasta. Kumpaa katselet kylvyssä mieluummin – maisemaa ulos vai tulta takassa?


Kohde 21 Lounatuulen Tiira. Design-takka ja moderni taide jäivät tästä kohteesta päällimmäisenä mieleen.

Puuta, lasia, laattoja

Puu on hallitseva materiaali niin messutalojen julkisivuissa kuin sisustuksessakin. Rimoitukset ovat levinneet seiniltä kalusteisiin. Kohteen 32a Lounatuulen Metsä huonekaluissa ja koriste-esineissä on käytetty tontilla myrskyssä kaatuneita puita.

Edellä jo mainitsin saunojen lasiseinät, mutta myös ikkunapintaa oli paljon. Katosta lattiaan ulottuvat ikkunat tuovat luonnonvaloa sisätiloihin ja antavat mahdollisuuden nauttia luonnon kauneudesta sisältä käsin.

Keraamisia laattoja saa nykyään suurina tai pieninä ja monessa eri värissä. Jos haluat nähdä laattojen monipuolista käyttöä, käy tutustumassa kohteeseen 12 Talo Pukkila, joka on Pukkilan laattojen nimikkokohde.


Kohde 12 Talo Pukkila. Olohuoneen takaseinä on pinnoitettu mustalla suurlaatalla, jossa on kullanhohtoisia juovia. Yleensä tällaista seinäpintaa näkee julkisissa tiloissa, mutta tässä osoitus siitä, että kotiinkin sellaisen voi valita.

Taide

Taidetta ei voi ohittaa, kun puhutaan Naantalin Asuntomessuista. Vaikka ikkunoista avautuva luonto onkin kuin taulu kaikissa asunnoissa, täällä on paljon hienoa modernia taidetta kotien seinillä. Messuilla on myös Taiteilijatalli kuten on ollut Asuntomessuilla vuodesta 2018 lähtien. Taiteilijatallin muodostavat neljä kuvataiteilijaa: Pia Feinik, Pälvi Hanni, Hanna Lamnaouer ja Hannamari Matikainen.


Kohde 7 Aisti. Modernit taulut, joissa on metallin hohdetta, ovat tässä kohteessa Kaarnia Designin.

Kohteissa 15, 34 ja 35 on esillä kansainvälisestikin noteeratun kuvataiteilija Maiju Tirrin luonnon inspiroimaa taidetta.


Kohde 35 IsoKoskelo. Olohuoneessa Maiju Tirrin 135 cm x 200 cm:n kokoinen tuli-aiheinen taulu. Taide todella tekee kodin. Tässä kohteessa on myös poikkeuksellisen kaunis takka, jonka pinnoite on Belle Arti Cebo Style Antico, sävy Light Gold 252. Takan hormi ei kohoa ylös katolle, vaan on ohjattu seinästä ulos. Takan yläpuoli jää näin vapaaksi ja ilmavaksi. Lämminsävyisen modernin skandinaavisen sisustuksen kohteeseen on suunnitellut Heli Virtanen / Iloa360.

Taulujen ohella sisustuksissa on käytetty monien tunnettujen kotimaisten brändien tekstiilejä ja pienesineitä, mm. Aarikkaa, Balmuiria ja Pentikiä. Upea on myös Heirolin kattaus kohteessa 9 Auroran ruusu.

Sisustus

Tuskin maltan odottaa, että kaikkien asuntojen sisustukset saadaan valmiiksi ja pääsen niistä kertomaan. Valmiiksi ne kyllä saadaan ennen heinäkuun puoliväliä, niin pitkällä oltiin jo nyt, kaksi kuukautta ennen H-hetkeä. Ihan vain teaseriksi mainitsen, että keittiöissä mennään kohti erillisiä ruokakomeroita, saarekkeissa lieden keskellä olevia liesituulettimia, joiden ulkoasun väriä voi halutessaan vaihtaa, ja kaakelit tulevat taas välitiloihin monimuotoisina ja hillityissä väreissä. Uniikkeja puisia huonekaluja voit myös bongata Naantalin Asuntomessuilta. Ja tunnelma, joka sisustamisella saadaan aikaan, sen voi parhaiten kokea vain paikan päällä, sillä siihen kuuluvat myös äänet ja tuoksut.


Kohde 4 Auma. Keittiön välitilan laatat ovat erityisen kauniit hillityn vihertävine väreineen ja pystyladontoineen. Kohteen sisustussuunnittelija Helena Karihtala pääsi kuvaan.


Kohde 32a Lounatuulen Metsä. Hauska puusta valmistettu venesänky lapselle.

Ollakseni tasapuolinen kirjoitan sisustuksista lisää vasta heinäkuussa, kun kaikki on lopullisesti viimeistelty. Paljon kuvia myös tulossa silloin.

Marja

0 Comments