HABITARE 2022 – MIELIKUVITUKSEN AIKA

HABITARE 2022 – MIELIKUVITUKSEN AIKA

”Reimagine – Mielikuvituksen aika” oli tämän vuoden Habitare-messujen teema. Vuosina 2020 ja 2021 pandemia muutti elämäntapojamme ja aiheutti myös sen, että noina vuosina Habitare-messuja ei voitu järjestää. Vuonna 2022 elämme yhä ilmastonmuutosten aikaa, ja Ukrainan sota on aiheuttanut energiakriisin. Maailmanlaajuisten muutosten aikana ihmiset kaipaavat pysyvyyttä, turvallisuutta, rauhoittumista ja iloa. Miten Habitaren näytteilleasettajat olivat onnistuneet vastaamaan näihin odotuksiin?

Tapio Anttila Collection

Kotimainen puu on taas ajankohtaista huonekaluissa. 1970-luvun vaikutteet ja mäntykalusteet näkyvät nyt vahvoina trendeinä sisustuksessa. Tapio Anttila Collection on lanseerannut tänä vuonna useita uutuustuotteita. Perinteisen pinnatuolin moderni versio, Piena, julkaistiin keväällä, ja se on mainittu viimeisimmässä asuntomessublogissanikin. Kotoisaan hyggeilyyn soveltuva Filtti- lepotuoli sai ensiesittelynsä elokuussa, ja viimeisimpänä lanseerattiin mäntyrunkoinen Kaiku- vuodesohva. Kaikki nämä tuotteet olivat esillä Habitaressa.


Kaiku-vuodesohva vahatulla mäntyrungolla. Vuodesohva muodostuu kahdesta päällekkäin asetetusta sängystä, jotka voi pedata vierekkäin parisängyksi tai sijoittaa erilleen kahdeksi yhden hengen sängyksi. Vuodevaatteet on ovelasti piilotettu vuodesohvan vetoketjuilla suljettaviin tyynyihin.

Vaarnii


Vaarnii on vuonna 2020 alkunsa saanut huonekalubrändi, joka valmistaa kalusteita Suomessa suomalaisesta puusta, pääraaka-aineenaan mänty. Kalusteissa hienostuneet yksityiskohdat yhdistyvät karuun, brutaaliin estetiikkaan. Kuvassa Soft Baroquen suunnittelema männystä valmistettu 004 sohvapöytä, jonka liitokset ovat tuttuja hirsirakennuksista. Vaarniin tuotteita saa Finnish Design Shopista ja Artekilta.

Opilion


Opilion valmistaa puuviilulla tai ekologisella laminaatilla päällystetystä suomalaisesta koivuvanerista helposti kasattavia jakkaroita, jotka ovat muotoilultaan kuin koruja. Tuotteet on suunnitellut Itä-suomalainen muotoilija-puuseppä Heidi Harmanen. Jakkarat ovat monikäyttöisiä ja moni-ilmeisiä: ne soveltuvat istumisen lisäksi pikkupöydiksi, sivupöydiksi, yöpöydiksi tai kukkapöydiksi, ja ne voi osia vaihtamalla sommitella eri näköisiksi.

Woodio

Hartsipohjaisen sidosaineen avulla vedenpitäväksi saatu puuhake on Woodion kehittämä materiaali-innovaatio – raaka-aine, josta yritys valmistaa pesualtaita, WC-istuimia, kylpyammeita, pyyhekoukkuja ja sisustuspaneeleja. Lähes hiilineutraali valmistus tapahtuu omalla tehtaalla Helsingissä.


Woodio, seinä-WC-istuin. Tarjolla on 11 värivaihtoehtoa: lämmin valkoinen, värjäämättömän puun sävyjä, sammaleen vihreä, kivenharmaa, punasaven sävy, marjanpunainen, arktinen sinivihreä, tummanruskea ja hiilenmusta.

Annala

Annala Oy on lähtöisin samasta lapualaisesta huopatehtaasta kuin Lapuan Kankuritkin, mutta keskittyivät myöhemmin kumpikin eri tuotelinjoihin omilla yritysnimillään. Annalan kutomo Lapualla on valmistanut jo yli 60 vuotta korkealaatuisia sisustuskankaita kotien ja teollisuuden tarpeisiin. Annala on ainoa jäljellä oleva suomalainen huonekalukankaita valmistava yritys.


Annalan uusi verhoilutekstiilimallisto on värikäs. Annalan osastolla esiteltiin mm. Laura Annalan suunnittelemaa Color me Happy -sarjaa, josta tuoleissa ILO1-kangas, ja seinällä taiteilijan taulut Color me happy ja So sad so sexy.


Annalan kankaat yhteistyössä Young Finnish Designin kanssa: tässä Adean sohva Napoleon Roundback, joka on verhoiltu Bianca Byggmästarin suunnittelemalla Squares-kankaalla. Sohvan tyynyissä Marjut Nousiaisen suunnittelema Rytmi-kangas ja Josh Kruten suunnittelema Sumi Stripe -kangas.

Blogin artikkelikuva on palkitulta Avotakan osastolta. Kuvassa Soft-kalusteen Framework-sohva, jonka Puisto-niminen verhoilukangas on Young Finnish Designer Tomi Laukkasen käsialaa ja kangasta valmistaa Annala Oy. Seinällä Suomen käsityön ystävien Kartta-ryijy.

Finarte


Finarte on vuonna 1985 perustettu suomalainen perheyritys, jonka designmatot ja muut kodin tekstiilit valmistetaan käsityönä Intiassa. Finarten uusi värikylläinen Blending-mallisto on luotu yhteistyössä kuvittaja Minni Havaksen kanssa. Kuvassa olevan maton nimi on Pear. Matto on 100% villaa, loimi kierrätettyä puuvillaa, käsin tuftattu, nukan korkeus 7mm.

Lapuan Kankurit


Lapuan Kankureilla on pitkät perinteet kotimaisena pellava- ja villakutomona, jonka oma kutomo sijaitsee Lapualla. Uutuusmallisto kantaa nimeä ”Sulaudu”, ja siihen kuuluvat seuraavat tuotteet: Saara Obelen suunnittelema Jäkälä-kuosi, josta valmistetaan pyyhkeitä, laudeliinoja, saunatyynyjä ja huopia kahdessa värissä (kuvassa Jäkälä-kuosia), Elina Heleniuksen suunnittelema huopa Duetto ja Helmi Liikasen suunnittelema huopa Sointu. Monista aiemmin tutuiksi tulleista malleista on saatavana uusia värejä. Jos energiakriisi pakottaa laskemaan sisälämpötiloja kodeissamme, voimme saada lämpöä Lapuan Kankureiden ylellisen pehmeillä tuotteilla ja kuuluupa tuoterepertuaariin myös kuumavesipullo! Lapuan Kankurit on tänä vuonna palkittu kolmesti: Vuoden brändinä 2022, Tekstiilin ja muodin palkinnolla sekä Tunnustustuoli 2022 palkinnolla.

Roots Living


Jos voimakkaat värit eivät ole sinun juttusi, neutraaleja vaaleita ja ruskeita sävyjä löytyy luonnonmateriaaleistaan tunnetulta Roots Livingiltä: mattoja, pyyhkeitä ja lakanoita. Kuvassa makuuhuonemalliston uutuus, Ulla Koskisen suunnittelema puuvillainen Polku-päiväpeitto, jota valmistetaan sekä luonnonvalkoisena että ruskeanharmaana. Muista uutuuksista mainittakoon suosittu Fringe Hemp matto uudessa tummanruskeassa sävyssä.

Festivo


Markkinoiden ainoa kylmäpakkanen vetolaatikossa on kehitetty Suomessa. Festivon Citycold lanseerattiin Habitaressa, ja sen valmistus alkaa lokakuussa Hollolan tehtaalla. Jääkaappilämpötilan ja pakkasen sisältävä vetolaatikkomallinen kylmälaite monipuolistaa keittiösuunnittelun mahdollisuuksia.

Savo


Savo by Fabita Ordine induktiokeittolevyt seinätelineellä on innovatiivinen ruoanlaittoratkaisu. Keittolevyt voi nostaa vaikka seinälle käyttöpaneelin viereen, kun ne eivät ole käytössä, ja näin vapautuu lisää tilaa työtasolle. Tällainen kahden keittolevyn liesi sopii pieniin keittiöihin, kuten kesämökeille, venekeittiöihin tai asuntovaunuihin. Käyttöpaneeli saa sähkön pistorasian kautta, ja se on irrotettavissa ja siirrettävissä toiseen paikkaan niin haluttaessa.

Arkken


Arkken on uusi brändi keittiörintamalla. Tehdas on kuitenkin sama kuin aikoinaan Ykköskeittiöillä ja sen jälkeen Kitzenillä, ja se toimii Salossa. Okrankeltainen oviväri oli rohkea veto, mutta herätti niin paljon ihastusta, että se aiotaan ottaa mukaan vakiovärimallistoon.

Signals, The Structural Colour Studio


Signals-osasto ilahdutti jälleen kerran loistavilla väreillään ja omaperäisillä väriyhdistelmillään. Kuvan nanoseinä on uudenlaista puun värjäystekniikkaa. Shimmering wood luodaan sivelemällä puun pintaan erityistä ainetta, minkä jälkeen puu poltetaan. Lopputuloksena on valoa taittava kimmeltävä pinta, joka muistuttaa riikinkukon höyhenten, perhosten siipien tai koppakuoriaisten kuoren väriä. Käsittelyssä ei käytetä muoveja eikä myrkyllisiä aineita. Kaunis pinta on haalistumaton.

Yhteenveto

Suomalaisuus niin suunnittelussa kuin valmistuksessakin, ekologiset luonnonmateriaalit, maanläheiset neutraalit värit, joukossa paljon kirkkaita värejä, sekä 1970-luvun vaikutteet – niistä oli Habitare 2022 tehty. Kotimaisia tuotteita eivät tuonti- tai vientirajoitukset heilauta, ja pitkäikäisinä ja ajattomina niillä luodaan pysyvyyttä ja turvallisuutta. Lisäbonusta tuotteista, joilla on useampia käyttötarkoituksia tai jotka ovat muunneltavissa elämäntilanteen muuttuessa. Maanläheiset murretut värit ja oikeanlainen valaistus auttavat rauhoittumaan ja kannustavat turvallisuushakuiseen hyggeilyyn, rohkeat kirkkaat värit puolestaan ilahduttavat. Habitare 2022 oli onnistunut ja inspiroiva tapahtuma.

Marja

0 Comments