KOTIMAISUUTTA JA LÄHITUOTANTOA SISUSTUKSEEN

KOTIMAISUUTTA JA LÄHITUOTANTOA SISUSTUKSEEN

Uusi Sissarit ry:n hallitus järjestää taas aktiivisesti monipuolisia ekskursioita. Lokakuisena tiistaina pieni, mutta innostunut joukko Sissareita matkusti Heinolaan ja Lahteen tutustuakseen kahden mielenkiintoisen yrityksen tehtaaseen ja tuotteisiin. Kumpikin yritys saa tuotteiden valmistukseen tarvittavat materiaalit ja komponentit lähikunnista, ja valmiit tuotteet syntyvät Suomessa sijaitsevissa tuotantotiloissa.

Artome Oy

Heinolassa Vierumäellä showroomia ja kokoonpanotehdasta ylläpitävä Artome Oy on 88%:sesti kotimainen yritys, joka on perustettu vuonna 2016. Av-tekniikan piilottaminen design-kalusteisiin on hieno ajatus.

Yrityksen ensimmäinen tuote, Artome Cinema, on ollut markkinoilla vuodesta 2016 alkaen, jolloin yrityksen palveluksessa oli kaksi henkilöä. Artome Cinema on linjakas matala AV-kaluste, joka kätkee sisäänsä kaapelit ja kaiuttimet.


Ekskursiokäynnillä meille Sissareille esitetty demo osoitti, että äänet tulevat komeina kuin elokuvateatterissa ikään. Artome Cinema on elokuvateatteri, konserttilava ja designkaluste. Sinun ei tarvitse nähdä johtohässäkkää eikä miettiä, sopivatko kaiuttimet ulkomuodoltaan sisustukseesi. Televisiotasoon mahtuu kaksi pääkaiutinta, keskikaiutin ja subwoofer, lisäksi siinä on paikka AV-vahvistimelle. Tasoa saa suorilla tai vinoilla jaloilla, suorakulmaisena tai pyöristetyin kulmin.


Yrityksen lippulaivatuote on Artome M10, jota on viety jo kolmeenkymmeneen maahan. Tiivis yhteistyö Epsonin kanssa on vauhdittanut tuotteen tunnettuutta maailmalla. Samalla, kun yrityksen tuoterepertuaari on kasvanut, on sen henkilöstökin kasvanut vuoden 2021 loppuun mennessä jo kolmeentoista henkilöön.

Artome M10 on asennusvapaa, kalusteeseen asennettujen pyörien avulla liikuteltava helppokäyttöinen all-in-one AV-älykaluste, jossa on sisäänrakennettu äänentoistojärjestelmä, ultralähilaserprojektori sekä videoneuvotteluominaisuus. Teams-palaverit, leffaillat, kisastudiot ja karaokeillat onnistuvat helposti tämän ketterän kalusteen ansiosta. Mikä tahansa tasainen, vaalea seinäpinta toimii kuvapintana. Kalusteen runkoa valmistetaan kolmessa eri värissä, ja oven kangasta saa yhdeksää eri väriä. Suurin asiakassegmentti on ollut toistaiseksi oppilaitokset, mutta jatkossa Artome M10 tullee valloittamaan myös toimistot ja muut julkiset tilat. Minä ainakin olin vakuuttunut Artomen selkeän helppokäyttöisestä, laadukkaasta tekniikasta ja pelkistetystä kalustedesignista. Lisää kuvia Artomen tuotteista löydät täältä https://www.instagram.com/artomeav/.

Novart Oy

Aluksi vähän selvennystä nimiviidakkoon. Novart Oy on Nastolassa sijaitseva Suomen suurin keittiö- ja kylpyhuonekalusteita sekä kodin muita kiinteitä säilytyskalusteita valmistava tehdas. Tehtaalta valmistuu noin 500 keittiötä viikossa, ja itse tehtaalla työskentelee noin 200 henkilöä. Keittiömaailma on myymäläketju, joka myy Novartin valmistamia kalusteita, kuten keittiöbrändejä A la Carte ja Petra. Keittiömaailmalla on 30 myymälää tai showroomia Suomessa. Novart Oy on osa ruotsalaista Nobia-konsernia, jonka alta löytyy 16 paikallista brändiä eri puolilta Eurooppaa.


Lähes puolitoista tuntia kestäneellä tehdaskierroksella saimme nähdä, kuinka keittiökalusteet valmistuvat eri mittoihin sahatuista kalustelevyistä valmiiksi kootuiksi kalusteyksiköiksi kontteihin pakattaviksi. Vain standardimitoitetut kalusteet kootaan valmiiksi tehtaalla, erikoismitoistetut toimitetaan osina, ja asennetaan lopulliseen muotoonsa asiakkaan luona.


Osa tuotantoketjusta on koneistettu, mutta uskomattoman paljon oli myös käsin ja silmin tehtävää työtä.


Monenlaisia tarinoita saimme kierroksen aikana kuulla, eivätkä kaikki markkinointitiimin kehittämät uudet nimikkeet vielä olleet päätyneet tehtaan tuotelappuihin. Yhtenä esimerkkinä kuvassa näkyvä oven maalisävy, joka oli lappuun merkittynä Oliivi, mutta nykyään kantaa nimeä Havu. Onneksi värit on myös numeroitu, ettei vääriä värejä päädy asiakkaille. Kyseinen Havu-värisävy onkin ollut tänä vuonna niin suosittu, että se on ollut vähällä loppua tehtaalta.


Vielä lisää väreistä. Kuvassa puuviilupintaa, mutta edelleen eniten näkyi valkoisia kalustelevyjä. Toki monenlaisia värejä on saatavana, ja ne ovatkin kauniita, hillittyjä luonnonmukaisia värejä, kuten esimerkiksi uutuusväri Lähde – hmm, pitäisiköhän minun valita juuri se omaan keittiööni, kun kerran on oikein nimikkoväri.

Keittiöt uudistuvat ja Novartin tuotanto seuraa tarkkaan keittiötrendejä. Muutama vuosi sitten markkinoille tullut Rigato-keittiö oli ensimmäisiä rimapaneelista tutuksi tulleita keittiöitä. Trendi on edelleen aallon harjalla, mutta nimi on muuttunut. Enää ei puhuta Rigato-keittiöstä, vaan kyseessä on Elegance-keittiö. Vielä tänä vuonna on luvassa jotain uutta, liittyykö se nimistöön, mallistoon vai väreihin, se on vielä arvoitus.

Kotimaista valmistusta ei ole liikaa Suomessa. Siksi nostan kernaasti hattua kaikille niille yrityksille, jotka luottavat kotimaisuuteen ja työllistävät suomalaisia. Näinä vaikeina aikoina, kun kohtaamme kriisejä toisensa jälkeen, kannattaa luottaa omavaraisuuteen.

Marja

0 Comments