TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2023

TUKHOLMAN HUONEKALUMESSUT 2023

Korona-pandemia oli torpannut Tukholman huonekalumessut jo kahtena vuonna peräkkäin. Nyt murheenamme ovat sodat, maanjäristykset, energiakriisi ja inflaatio, mutta näistä huolimatta messut pystyttiin vihdoin taas järjestämään. Päivän reissu Tukholmaan toi paljon iloa arkeeni.

Kauniita ja harmonisia messuosastoja

Valokuvia otin tänä vuonna harkitummin. Seuraavassa osa kauneimmista messuosastoista.


Lauritzon. Korkealaatuisia verhoilu-, huonekalu- ja sisustuskankaita.


Cane-Line. Esimakua kesään.


Interface. Suomalaista käsityötaitoa olohuoneen kokonaisvaltaiseen sisustamiseen.

Sekä tietysti artikkelikuvassa esiintyvä Skandiformin ilmavan kaunis osasto. Skandiform on ruotsalainen yritys, joka valmistaa huonekaluja luoviin ja harmonisiin tiloihin.


Maininnan ansaitsee myös Front, 20 vuotta sitten perustettu ruotsalainen yritys, joka oli saanut kunnian olla esillä sisääntuloaulassa Guest of Honourin roolissa. Front ei ole tyypillinen ruotsalainen sisustusyritys, vaan on tunnettu maailmanlaajuisesti ennen kaikkea museoihin sijoittuvista installaatioistaan.

Monet upeista ja huomiotaherättävistä osastoista olivat tosi värikkäitä.


Bolon. Tunnettu värikkäistä kudotuista vinyylilattioistaan.


Kinnarps. Laadukkaita julkitilakalusteita väritrendejä seuraten.


CHEF DECO, ruotsalainen vuonna 2020 perustettu yritys.

Vitra esitteli ikonista klassikkohyllyjärjestelmäänsä perusvärien valkoinen, musta ja vaalea puu lisäksi tällä kertaa kirkkain värein: sinisenä, vihreänä, violettina ja oranssina.

Tapwell on tullut meille suomalaisille tutuksi hanoistaan, jotka ovat joko mattamustia, kuparia tai kiiltävää kromia. Messuilla esiteltiin myös harjattua nikkeliä sekä utuisen siniset ja utuisen vihreät hanat.

Tuolit ja pöydät

Luulisi, että sellaiset jokapäiväiset huonekalut kuin tuoli ja pöytä on keksitty ja suunniteltu jo moneen kertaan. Mutta niin vain aina keksitään jotain uutta. Mahdollisuuksia on lukemattomia niin muodoissa, mitoituksessa, materiaaleissa kuin väreissäkin.


Reform Design Lab.


Lasilinkki. Tuoli vain somisteena, ei liity osaston päätuotteisiin.


Karl Andersson & Söner. Orgaanista muotoilua edustava penkki on Meander. Sen on vuonna 2021 suunnitellut Hannes Åström.


DRY FOREST FURNITURE, Puola.

Valaisimet

Suuri valaisinyritysten osastokeskittymä puuttui Tukholman messuilta tänä vuonna. Valaisimia esitteleviä osastoja oli siellä täällä, esimerkiksi Lampefeber, Normann Copenhagen, Zero ja Artek, joka lanseerasi messuilla Kori-valaisinkokoelmansa. Siihen kuuluu yhteensä viisi erilaista valaisinta, joista kolme on riippuvalaisimia. Kori-kokoelman Artekille on suunnitellut Tukholmassa sijaitseva TAF Studio.

Monien osastojen somisteina oli mielenkiintoisia huomiota herättäviä valaisimia, ns. showstoppereita. Alla pari esimerkkiä.


Stolab Möbel.


ABA Skol.

Graafiset portaikot

Kun vielä viisi vuotta sitten nautin porrastreenien tekemisestä, nykyään joudun välttämään portaita aina kun se vain on mahdollista. Siitä huolimatta portaikkojen graafinen muoto hivelee silmää yhä edelleen.


Molemmat kuvat Drömtrappor.

Yhteenveto

Perinteinen skandinaavinen tyyli valkoisine ja vaalean puun värisine huonekaluineen ei ole kadonnut minnekään, vaikkei sitä yllä olevissa kuvissa juurikaan näy. Omaan sisustusmakuuni se tyyli kuitenkin on ja pysyy ainoana oikeana. Väreistä ja vaihtelusta pitäville messut tarjosivat paljon ihanaa katseltavaa ja inspiraatiota. Yhteenvetona havaittakoon, että vaikka tänä vuonna näyttelyhallit käsittivät 25000 m2, ja messuille osallistui yli 400 näytteilleasettajaa 31:stä maasta, ne olivat selvästi pienemmät kuin vuonna 2020. Niinpä selvisimme Reijon kanssa kahdestaan katselmuksesta viidessä tunnissa. Tähän ei sisältynyt virvokkeiden, kuten kuohujuoman nauttimista. Vain yksi suklaakonvehti tarttui matkaan, mutta jalat kiittävät.

Marja

0 Comments