LOVIISAN ASUNTOMESSUT – SKANDINAAVISIA KOTEJA

LOVIISAN ASUNTOMESSUT – SKANDINAAVISIA KOTEJA

Parikymmentä perhekuntaa pääsee pian asumaan unelmakodissaan Loviisan Kuningattarenrannassa. Asuntomessukodeissa täyttyvät haaveet arjen sujuvuudesta ja asumisen helppoudesta. Kun kaikista messuasunnoista on merinäköala ja Loviisan keskusta on vain pienen matkan päässä, onhan se nyt ihan luksusta.

Rakennuskustannusten nousu ja toimitusvaikeudet ovat tehneet asuntomessukohteiden toteuttamisesta haastavaa. Mahdollisesti näistä syistä yksi kohteista, Nro 9 Casa More, jäi valmistumatta. Se olisi ollut pinta-alaltaan messujen suurin asunto. Nyt suurimman kodin tittelin ottaa kohde Nro 21 Karpalo. Messut avautuivat 7.7. Loviisan Kuningattarenrannassa, ja ovat avoinna aina 6.8. asti. Asuntomessuilla pääsee kätevästi näkemään ja aistimaan mm. sen, missä mennään sisustuksen saralla, ja sehän minua erityisesti kiinnostaa. Lisäksi Loviisa on viehättävä pikkukaupunki, joka ilman Asuntomessujakin on mukava kesälomamatkailun kohde.

Kiveä, puuta, vettä

Tonteilla olevat kivet on käytetty hyväksi kivimuureina tai -aitoina, suurimmat niistä on jätetty eräänlaisiksi maamerkeiksi, ja ne ovatkin kuin taideteoksia. Rantakallio on helppohoitoista pihaa, samoin puuterassi. Kuntta sopii rantamaisemaan erinomaisesti, ja vaikka meri näkyy jokaisen talon ikkunoista, on lähes puolet kohteista varustettu ulkoaltaalla, poreilla tai ilman. Suurempi uima-allas on kuitenkin vain kohteessa 10.


Kohde 10 Villa Kuningatar. Terassilla on uima-allas, joka on kolme metriä leveä ja kahdeksan metriä pitkä.

Sisätiloissakin kiveä ja puuta on runsaasti. On betonilattiaa, laatoitettua lattiapintaa ja puulattiaa. Seinissä on hirttä, puurimaa, suurta ja pientä laattaa. Sisäkatoissa on myös puuta. Puusta valmistetut huonekalut ovat tyypillisiä skandinaavisessa sisustustyylissä, mutta myös kiveä on käytetty paitsi tasomateriaalina myös sohvapöydissä ja jopa eteisen liukuovissa (kohde 17 Villa Havet).


Kohde 15 Queen’s Stone. Sohvapöytä Night Mist on graniittia.


Kohde 19 Kuningattarenhelmi. Sohvapöytä on valmistettu Dekton Khalosta. Vaaleassa täyskvartsissa on upeita mustia kohtia ja kullanvärisiä laikkuja.

Vaalea, tumma vai värikäs koti?

Tyypillisen skandikodin elementtejä ovat sijainti veden äärellä sekä luonnonmateriaalien, puun ja kiven käyttö niin rakentamisessa kuin sisustamisessakin. Talo voi olla tumma tai vaalea, samoin sisustus. Esimerkkejä vaaleilla sävyillä sisustetuista kodeista:


Kohde 8 Talo Lovisea. Olohuone on korkeata tilaa.


Kohde 20 Villa Havu. Tässä omalla sisäänkäynnillä varustetussa studiossa vallitsee todellinen vaaleiden puupintojen harmonia, sillä asunnon kaikki puupinnat on käsitelty samansävyisiksi.

Vaalean kodin tunnelmaa voi aistia myös kohteissa 13, 14, 18 ja 19.

Esimerkkejä tummilla sävyillä sisustetuista kodeista:


Kohde 10 Villa Kuningatar. Tummien pintojen syleilyssä vaaleat huonekalut pääsevät esiin.


Kohde 15 Queen’s Stone. Makuuhuoneen tummaa tunnelmaa.

Tummaa tunnelmaa on myös kohteissa 1, 16 ja 25.


Kohde 17 Villa Havet. Talon emäntä rakastaa valkoista, mutta sisustussuunnittelija Minttu Airaksinen-Mäkynen on käyttänyt mustaa luomassa kontrastia valkoiselle. Artikkelikuva on kuvattu tämän kohteen rannasta.

Värejä on eniten käytetty kohteiden 7, 12, 21, 22, 23 ja 24 sisustuksissa, mutta ei läheskään niin rohkeasti kuin muutaman edellisen vuoden asuntomessukohteissa.


Kohde 7 As Oy Loviisan Loisto. Ruokailutila.

Hotelli- ja Spa-tunnelmaa

Hotellitunnelmaa makuuhuoneisiin saa suurilla pehmeillä matoilla, runsailla verhoilla, laadukkailla vuodetekstiileillä sekä tunnelmallisella valaistuksella. Upeimmat makuuhuoneet on varustettu joko merinäköalalla ja/tai omalla kylpyhuoneella ja walk-in -vaatehuoneella.

Spa-tunnelma luodaan pesutiloihin kauniilla laatoituksilla, suurilla sadesuihkuilla ja kylpyammeilla, jotka on usein sijoitettu niin, että niistä voi kylpiessään ihailla merimaisemaa. Tunnelmallinen valaistus ja äänimaailma viimeistelee luksusta henkivän pesutilan.


Kohde 13 Villa Kruunu. Makuuhuoneen ja kylpyhuoneen välissä on rimaseinä vaaleaa puuta sekä ikkuna, josta vapaasti seisova ovaali kylpyamme näkyy.


Kohde 20 Villa Havu. Balteco Arona -amme, joka on verhoiltu keraamisella laatalla LPC GLM sävy Onyx (Laattapiste). Tilassa on Genelecin Smart IP 4435A äänentoisto. Valaistus on toteutettu Led-spotein XAL SASSO 60 round adjustable trim.

Kaikissa kohteissa paitsi pienissä kerrostaloasunnoissa on sauna, joissakin erillinen puilla lämmitettävä rantasauna (kohde 13 Villa Kruunu, kohde 14 Talo LEDVANCE), jossa voi viettää vapaa-aikaa kuin kesämökillä ikään. Kolmas alueen rantasauna on kohteessa 20 Villa Havu.


Kohde 5 Minitalot. Tunnelmallinen pieni Saunum-sauna.

Muuntojoustavuus

Nykypäivän rakentamisessa otetaan yhä enemmän huomioon tilojen muunneltavuus. Elämäntilanteet muuttuvat, eikä kotia sen vuoksi ole tarve vaihtaa, jos on mahdollista muuntaa kalustusta tai huoneiden käyttötarkoituksia. Työhuone muuntuu moneksi, kun työstä jäädään eläkkeelle. Se voi olla vaikkapa jälkikasvun vierashuone.

Tonteilla on päärakennusten lisäksi myös vieraiden majoitukseen sopivia omalla sisäänkäynnillä varustettuja siipiosia (kohde 20 Villa Havu) tai erillisrakennuksia (kohde 13 Villa Kruunu, kohde 15 Queen’s Stone, kohde 17 Villa Havet).

Kohteen 20 Villa Havu rantasaunan saunatupa on varmasti vieraille mieluinen yöpymispaikka. Kohde 21 Karpalo valikoitui Jetta-talomallistosta rakennuttajaperheelle paljolti sen muunneltavuuden vuoksi. Nykyistä kuntoilu- tai työtilaa voi myöhemmin käyttää esimerkiksi isoäidin tai vaihto-oppilaan asuntona. Kohteen 23 Jukkatalon Linnatuuli erillisrakennuksen saunatupa soveltuu myös vieraiden yökyläilyihin.

Ainoa asia, joka minua jäi askarruttamaan, oli se, että esteettömyyttä ei oltu liiemmin huomioitu. 24:stä kohteesta kaksikerroksisia koteja on 14. Nämä messut ovatkin olleet oikea porrastoimittajien unelma.


Kohteen 14 Talo LEDVANCE alakertaa halkovat puuseppä Jon Englundin toteuttamat jykevät tammiportaat, jotka johtavat pikkutytön somaan huoneeseen yläkerrassa.

Aiotaanko kaksikerroksisiin taloihin asentaa hissejä sitten, kun jalat eivät enää taivu portaisiin? Vai säilyykö Kuningattarenranta pääasiassa nuorten ja nuorekkaiden aikuisten asuinalueena?

Työskentely, vapaa-aika ja vieraat huomioidaan

Loviisan Asuntomessujen kodit on suunniteltu täyttämään monet tarpeet: ne toimivat ympärivuotisena asuntona, koska ne merenrantasijainnillaan tekevät tarpeettomaksi vapaa-ajan asunnon eli kakkoskodin hankinnan. Kodit on suunniteltu niin, että niissä voi tehdä työtä, harrastaa, rauhoittua sekä kestitä ja majoittaa vieraita.

Etätyöt ovat yleistyneet, niinpä jokaisesta messukodista löytyy tila työskentelyyn, toisinaan työhuone, mutta vähintäänkin pieni työpiste.


Kohde 1 Snugg Studio. Kaikki huonekalut ja sisustusvalaisimet Snugg Oy.


Kohde 13 Villa Kruunu. Työhuoneen pöytä ja jakkarat Andersen HT1 ja HC1 musta ja tammi / Arkiliving. Matto Roots Living.


Kohde 16 Finnlog WisdomHouse. Talon asukas, kirjailija, terapeutti ja kouluttaja Tommy Hellsten halusi uuteen kotiinsa oman toimiston ja vastaanottohuoneen, joka sijaitsee heti sisäänkäynnin jälkeen oikealla.

Valaistuksesta

Suurten ikkunapintojen kautta luonto tuodaan sisään, ja sisustus jatkuu saumattomasti sisältä ulos. Talot sijaitsevat rannan suuntaisesti niin, että lattiasta kattoon ulottuvat maisemaikkunat ovat merelle päin, eli länteen, ilta-auringon suuntaan.

Vaikka päivänvaloa tulee asuntomessutaloihin runsaasti suurista merenpuoleisista ikkunoista, ilman keinovaloa ei pärjätä. Messuilla onkin hienoja valaistusratkaisuja ja mielenkiintoisia sisustusvalaisimia monessa kohteessa. Jos valaistus kiinnostaa, katso kohteet 10, 17, 19, 20, 21 ja 23 alla mainittujen lisäksi.


Kohde 2 Snugg Home. Pienen kaksion makuuhuoneen leikkisät seinävalaisimet ovat Snugg Livingiltä.


Kohde 15 Queen’s Stone. Ruokapöydän yläpuolella oleva valaisin on hankittu Muranosta.


Kohde 18 Villa Aurora. Keittiön saarekkeen yläpuolella on Ligne Rosetin Bloom-valaisimet.

Kohteen 14 Talo LEDVANCE nimikin jo kertoo, että valaistukseen on panostettu. Valaistussuunnitelmassa on tavoiteltu luonnollista ja aikaa kestävää tunnelmaa, jota tukee vuorokausirytmin mukaan muovautuva valaistus.

Kohteessa 22 Villa Panelo on Philips Hue -älyvalaisimet. Niiden väriä vaihtamalla voi luoda erilaisia tunnelmia.

Pihojen valaistus on pyritty pitämään maltillisena, etteivät alueella asustavat lepakot häiriinny. On myös huomattavasti miellyttävämpää vastarannalta Loviisan vanhastakaupungista katsella uutta aluetta, kun siellä ei ole kirkasta valomerta ilta- ja yöaikaan. Valitettavasti pihavalaisimien asennus oli vielä kesken, kun vierailin alueella messujen avajaisten alla.

Loviisan vetonaula

Kaikilla (niitä on pitkälti toistakymmentä) käymilläni Asuntomessuilla on ollut jokin juttu, josta messut tullaan jälkeenpäin muistamaan. Loviisan Asuntomessujen vetonaula on kelluva talo. Alunperin kelluvia taloja piti messuille valmistua kokonainen rivi, mutta näin ei käynyt. On hyvä, että edes tämä yksi saatiin, sillä onhan se Suomen oloissa erikoinen ja siksi mielenkiintoinen.


Kohde 8 Talo Lovisea. Merellinen terassi kelluu veden päällä. Kunhan saavat tähän vielä ne matalat lasikaiteet, uskaltaa terassille istahtaa nauttimaan Suomen kesästä ja alkusyksystä.

Marja

0 Comments