HELSINKI DESIGN WEEK 2018

HELSINKI DESIGN WEEK 2018

Helsinki Design Week, joka alkoi virallisesti 6.9. ja kesti aina 16.9. asti, oli paljon muutakin kuin Habitare-messut. Se oli arkkitehtuuria, sisustusta ja taidetta. Koko kymmenen päivän jakso oli tänä vuonna niin täynnä monipuolista ohjelmaa, ettei kaikissa tapahtumissa ollut mitenkään mahdollista käydä.

Jätin suosiolla väliin Design Marketin, koska en ole juuri nyt ostamassa mitään. Väliin jäivät myös monet pop-up showroomit, galleriat, museot, opastetut kierrokset ja paneelikeskustelut. Kävin jo etukäteen Design museossa, Arkkitehtuurimuseossa ja Kesäkotinäyttelyssä Fiskarsissa, josta kirjoitin bloginkin Kesäkodin sisustusvinkkejä. Habitaren lomassa osallistuin Design Diplomacy -ohjelmaan sekä piipahdin pikaisesti By Lassenin show apartmentissa.

By Lassen -koti

Kauniissa jugend-talossa Pietarinkadulla sijaitsee pieni huoneisto, joka toimii By Lassenin kalusteiden ja piensisustustuotteiden näyttelytilana. By Lassen on tanskalainen design-brändi, jonka kaksi Tanskan tunnetuinta arkkitehtiä, Mogens Lassen ja Flemming Lassen perustivat vuonna 2008. Suuri osa brändin tuotteista on kuitenkin suunniteltu jo ennen tuota perustamisvuotta. Kaikki By Lassen -tuoteryhmät ovat esillä tässä huoneistossa tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, miten ne toimivat oikeassa kodissa.

Asunto avasi ovensa yleisölle yhden päivän ajaksi Helsinki Design Weekin aikana. Olin ensimmäinen paikalle saapunut, ja sain ihailla tilaa henkilökohtaisella opastuksella tovin ennen kuin seuraava kävijä saapui paikalle. Tosi hyvä tilaisuus myös ottaa valokuvia.


Olohuoneessa katse kiinnittyy ensimmäisenä seinälle sommiteltuun Frame-laatikoista koottuun hyllykköön. Seuraavaksi havaitsen Twin-sohvapöydät ja nahkaisen My Own Chairin. Toinen ikoninen By Lassenin nojatuoli, The Tired Man, oli paraikaa Habitare-näyttelyssä Asun-osastolla.


Twin-sohvapöydän musta perforoitu kansi on uutuus. Kukka-asetelma Kubus Bowlissa on kaunis. Kuvassa näkyvät myös Matchbox, bloggaajien hyvin tuntemat Kubus-kynttilänjalat, View-kehykset sekä Rimm-maljakko. Sohva ei ole By Lassenin.


Conekt-ruokapöytä, jonka ympärillä ML42-jakkarat. Taustalla keittiö.


Ruokapöydän tuolina jakkaroiden ohella Lassen Chair. Pöydällä kaksi valkoista Kubus Lolo -maljakkoa kukkakimppuineen.


Eteisen sisustus on myös toteutettu By Lassen -kalustein. Nahkaiset Stropp-ripustin/naulakot toimivat yhtä hyvin lehtitelineinä kuin asusteiden ripustamisessa. Lenkin kiinnityskappale on samalla yksinkertainen naulakkokoukku. Seinän alaosassa Frame Shoe Cabinet, joka kätkee sisäänsä monta paria kenkiä.

Viehättävä pieni huoneisto, johon By Lassen -sisustus antoi aivan omanlaisensa tunnelman. Kiitos esittelystä ja vieraanvaraisuudesta, Anna Catani.

Design Diplomacy on tapahtumakonsepti, jonka Helsinki Design Week lanseerasi vuonna 2016. Tänä vuonna mukana oli kolmetoista suurlähetystöä, ja vähän harmitti, kun ei voinut ilmoittautua kuin kahteen. Tosin, kekseliäs kun olin, kehotin Reijoa vierailemaan vielä kahdessa muussa lähetystössä. Itse lähetystörakennukset jo sinänsä olivat mielenkiintoisia arkkitehtonisia luomuksia. Ohjelmaan kuului suurlähettilään tervetulaispuheen jälkeen keskustelu, jossa jokaisesta mukana olevasta maasta muotoilun ammattilainen kohtasi suomalaisen muotoilijan. Keskustelua johdattelivat kortteihin laaditut kysymykset, joista keskustelijat eivät etukäteen tienneet mitään. Kun kohdalle osui tyhjä kortti, yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymys. Tästä on siis kyse, kun puhutaan korttipelistä.

Belgian Suurlähetystö

Belgian suurlähetystö ja suurlähettilään residenssi sijaitsee Kaivopuistossa vuonna 1970 rakennetussa ruskeassa tiilitalossa. Rakennuksen ovat suunnitelleet belgialainen arkkitehti Roger Bastin yhdessä suomalaisen arkkitehtipariskunnan Lars Ja Mona Hedmanin kanssa. Siinä on havaittavissa yhtäläisyyksiä Alvar Aallon 1960-luvun tyyliin. Suurlähettiläs Carl Peeters kehui avajaissanoissaan rakennusta funktionaaliseksi ja arkkitehtonisesti kauniiksi. Sellaisen vaikutelman minäkin sain.


Sisääntuloaula on väljä, kalustus kuin luksushotellin lobbyssa.


Ala-aulan taidetta.

Komeat portaat johtavat yläkertaan, jossa tilavassa salissa saimme kuunnella ensin muotoilijoiden Seb Verboomin ja Saara Renvallin välistä keskustelua. Heidän jälkeensä toisen keskusteluparin muodostivat taide- ja muotoilualan konsultti, kuraattori Giovanna Massoni ja muotoilija Ville Kokkonen. Belgialaisia keskustelijoita en tuntenut entuudestaan, mutta suomalaiset nimet olivat minulle tuttuja.


Suuria värikkäitä taideteoksia on joka puolella edustustiloja. Sisäseinien eläväpintainen tiiliverhoilu antaa arvokkaan leiman ja on jo itsessään kuin taidetta.

Keskustelujen jälkeen kuulijoita ja esiintyjiä kestittiin belgialaisella juustolla, suklaalla ja viinillä. Ilma oli kaunis, tila oli kaunis, ja tilaisuus rennon arvokas.


Pois lähtiessäni huomasin vielä ala-aulassa Belgian hallitsijaparin muotokuvat.

Espanjan Suurlähetystö

Toiseksi käyntikohteekseni valitsin Espanjan suurlähettilään virka-asunnon, koska tiesin siellä olevan esillä Andreu Carullan ja Mikko Laakkosen yhteistyönä syntyneen kalustesarjan Made by Choice, ja sen halusin nähdä. Tuo yhteistyön hedelmä on siitä ainutlaatuinen, että se sai alkunsa viime vuonna Espanjan suurlähettilään residenssissä käydystä korttipelistä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi vuonna 1954 Arvo Himbergin perheen asunnoksi. Täällä ei ollut mahdollista liikkua melko ahdasta ala-aulaa pidemmälle, joten Villa Himbergin sisustus jäi pääpiirteissään minulta pimentoon.


Álvaro Catalán de Ocón Espanjasta (oikealla) ja Harri Koskinen Suomesta käyvät läpi korttipeliä.


Made by Choice kalustesarjaa.


Portaat johtavat suurlähettilään yksityisiin tiloihin.


Mahtaako tässä olla alku uudelle yhteistyölle, vai suunnitellaanko siinä vain jatkoja terassille?

Espanjan suurlähettiläs Manuel de la Cámara Hermoson vaimonsa Farady de la Cámaran kanssa viihdyttivät vieraita iloisina, sillä tämä oli heidän viimeinen virallinen edustustehtävänsä Suomessa.

Italian Suurlähetystö


Huomio kiinnittyy sisäänkäynnin jylhään portaikkoon ja neoklassiseen pylväikköön.

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Villa Hjelt rakennettiin vuonna 1918 Eiraan alunperin Friedrich Karlille, josta piti tulla Suomen kuningas. Mutta koska Suomesta ei tullutkaan kuningaskuntaa, Italian hallitus osti talon vuonna 1919, ja vuodesta 1925 lähtien siinä on ollut Italian suurlähettilään residenssi. Talossa on kolme kerrosta: palvelu-, edustus- ja yksityiskerros. Reijo sai täältä paljon valokuvia, sillä edustuskerroksessa oli mahdollista liikkua useissa eri huoneissa. Kuvista tein mielenkiintoisen havainnon: klassisten tyylihuonekalujen joukossa oli myös useita Kartellin kirkkaita muoviesineitä, kuten Stone-jakkara, Bourgie-pöytävalaisin ja Kabuki-lattiavalaisin.


Vanhemmissa lattiavalaisimissa oli aika erikoisia varjostimia, vai mitä mieltä olette tästä?

Korttipeliin osallistuivat Italiasta Claudio Larcher ja Suomesta Sebastian Jansson. Italian suurlähettiläs Gabriele Altana muisti yleisöä kirjalahjalla, joka kertoo Suomessa olevan Italian virka-asunnon 100-vuotisesta historiasta.

Iso-Britannian Suurlähetystö

Toinen Reijon kontolle osoittamani kohde oli Iso-Britannian lähetystö. Rakennusta pidetään yhtenä Kaivopuiston kauneimmista, ja se on isännöinyt monia kuuluisia tapahtumia. Talon on suunnitellut arkkitehti Jarl Eklund, ja se on valmistunut vuonna 1918. Tämä vanha jugend-huvila on palvellut Iso-Britannian virka-asuntona yli 90 vuotta. Suurlähettiläs Tom Dodd isännöi tämänvuotista Design Diplomacy-tapahtumaa, jossa korttipeliä pelasivat englantilainen Laura Spring ja suomalainen Elina Laitinen.


Iso-Britannian hallitsijan, kungingatar Elisabetin, muotokuva oli kunniapaikalla takan yläpuolella.


Olennainen osa lähetystörakennusta on sen laaja hyvin hoidettu puutarha. Nurmikkoa kuulemma hoidetaan samoin menetelmin kuin golfkenttää.

Olin sen verran haltioissani lähetystöresidensseistä, että kierros jatkukoon ensi vuonna uusilla kohteilla. Suurlähetystöihin on ennakkoilmoittautuminen, joten kannattaa olla nopea mahtuakseen mukaan. Kaikkiin tässä blogissa esittelemiini kohteisiin oli maksuton sisäänpääsy, minkä lisäksi niissä oli cocktail-tyyppinen tarjoilu.

Marja

0 Comments